PREDSJEDNIK SRBIJE U VELIKIM PROBLEMIMA: Kako će Aleksandar Vučić odgovoriti na američke sankcije Aleksandru Vulinu…

Kako dodaje, bezbjednost građana Srbije u ovoj godini ozbiljno je ugrožena i dobar broj građana je postao svjestan toga.

  • Regija

  • 12. Jul. 2023  

  • 1

Odluke o ličnim sankcijama kao što je ova prema Aleksandru Vulinu zbog povezanosti sa narko-kriminalom, radi promocije njegovih političkih stavova, po dosadašnjim iskustvima ne donose se bez dokaza ili bar bez ozbiljnih indicija. Koji bi to dokazi ili indicije bili, nije objaljveno, kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, komentarišući vijest da je Ministarstvo finansija Amerike stavilo na listu sankcija šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Kako se navodi na sajtu Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a, Vulin se smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća djela koja su također omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu.

O novim okolnostima u vezi sa prvim čovjekom bezbednosne službe čiji rad predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji stalno hvali i koji je i donio odluku da Vulin bude na čelu BIA i koji je uvijek nalazio opravdanje za njegove ispade poput izjava o „srpskom svetu“, još se nije oglasio.

Na pitanje koliki je ovo pritisak na Vučića, Rakić Vodinelić odgovara da vjeruje da će stav Vučića o ovome biti manje politički.

– Vjerujem da će stav Aleksandra Vučića biti zasnovan više na tome šta mu je poznato o Vulinovim djelatnostima i, eventualno sa tim ko je još iz političkog vrha u te djelatnosti bio uključen, nego visokom politikom – navodi ona.

Upitana koliko ovaj slučaj utiče na ionako narušenu kredibilnost BIA, odgovara da sankcije zbog sumnje u kriminalne djelatnosti šefa BIA-e nesumnjivo smanjuje kredibilitet ove službe i to ne samo u SAD-u, nego u brojnim drugim zemljama i smanjuje ukupnu bezbjednost zemlje i građana.

– To je ozbiljna vijest i imat će sve ozbiljnije posljedice što duže Vulin bude zauzimao tu poziciju. Povezanost kriminala sa visokim državnim funkcionerima dovela je već dotle da je granica između organizovanog kriminala i države pređena – ukazuje ona.

Kako dodaje, bezbjednost građana Srbije u ovoj godini ozbiljno je ugrožena i dobar broj građana je postao svjestan toga.

– Ugroženost od kriminalizovane države pobijedila je individualne strahove. I ma koliko se vlast pretvara da ignoriše građanski gnjev, dovedena je u situaciju da ga mora uzeti ozbiljno. BIA je već pala na ispitu čuvanja građanske bezbjednosti – zaključuje Rakić Vodinelić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...