ŽELJKA CVIJANOVIĆ PISALA UN-u: Postavila suvišna pitanja...

"Ujedinjeni narodi nisu bili potpisnici niti Dejtonskog mirovnog sporazuma niti njegovog Aneksa 10. Nije na Sekretarijatu Ujedinjenih naroda tumačiti ove dokumente niti raspravljati o procesima i odlukama Upravnog odbora PIC-a".

  • Politika

  • 12. Jul. 2023  

  • 1

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, da joj se dostave dokumenti, odnosno odluka Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH.

Neki čelnici u Rs kažu da ne priznaju Schmidta – njemačkog diplomata koji je 2021. imenovan za visokog predstavnika – "jer Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo njegovu nominaciju". Druge nacije su rekle da to nije ni bilo potrebno.

"Kao predsjedavajuća Predsjedništva BiH, službeno sam zatražila od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj medij podsjetio je da je još u aprilu prošle godine slično pitanje postavio UN-u.

"UN ne imenuje visokog predstavnika, a rezolucija koju su u Vijeću sigurnosti protiv njegova imenovanja uložile Kina i Rusija je odbijena. Visokog predstavnika imenuje Vijeće za provedbu mira (PIC)", stoji u objavi ovog medija.

"Iz UN su za RSE još u aprilu 2022. godine odgovorili na pitanje o osporavanju legitimiteta visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"UN nisu član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira te stoga nisu sudjelovali u procesu."

"Ujedinjeni narodi nisu bili potpisnici niti Dejtonskog mirovnog sporazuma niti njegovog Aneksa 10. Nije na Sekretarijatu Ujedinjenih naroda tumačiti ove dokumente niti raspravljati o procesima i odlukama Upravnog odbora PIC-a", objavila je Radio Slobodna Evropa na svom Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...