EPILOG DRAME U TURSKOJ: Oglasila se Ambasada Turske u BiH, evo šta kažu o neusvajanju prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici…

Ova je odluka izazvala veliku raspravu Velikoj skupštini Turske.

  • Evropa

  • 13. Jul. 2023  13. Jul. 2023

  • 4

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u medijima objavljenim uz naslov kako je "Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici"

Kako je saopćeno iz Ambasade Turske u Sarajevu, vijest naslova “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici” objavljena na portalima “prožeta je kontradiktornostima i pokušaj je dezinformisanja s namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je osnova i suština novinarstva”.

Kako su podsjetili, Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom.

U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, kako su podsjetili, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”. Pored toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turske, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetimo, Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, objavio je BIRN.

Ova je odluka izazvala veliku raspravu Velikoj skupštini Turske:

U demantiju Ambasade Turske nigdje se ne navodi da se odbacivanje Prijedloga zakona nije dogodilo, već se navodi da je usvojena deklaracija.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...