SJEĆANJE NA LEGENDU NE BLIJEDI: Ispred stadiona Sturma bit će postavljen spomenik Ivici Osimu

Spomenik Ivici Osimu biće postavljen odmah iznad ulaza u stadion, a osim njegovog lika bit će postavljen i LED displej u obliku lopte na kojem će biti ispisan njegov čuveni citat:

  • Sport

  • 15. Jul. 2023  

  • 0

Legenda bh, evropskog i svjetskog fudbala, Ivica Osim, napustio nas je u maju prošle godine, a da njegov lik i djelo i dalje itekako žive, govori i nam i to da je u njegovu čast prije nekoliko dana je otkrivena statua u glavnom gradu Japana, a kako je i ranije najavljeno, sada će dobiti spomenik i u Gracu.

Spomenik će se nalaziti pred stadionom Sturma, a jučer je održana i prezentacija izgleda ovog spomenika, prenosi Mondo.

Spomenik Ivici Osimu biće postavljen odmah iznad ulaza u stadion, a osim njegovog lika bit će postavljen i LED displej u obliku lopte na kojem će biti ispisan njegov čuveni citat:

“Sukob kultura? Obično se kulture ne bore. Zato su kulture. Zato što ne vode ratove”.

Legendarni bh. trener je na klupi tima iz Graca sjedio osam godina, od 1994. do 2002. godine, i za to vrijeme ispisao blistave stranice klupske istorije.

U tom periodu, Osim je sa Sturmom osvojio dvije titule u Bundesligi, te po tri trofeja u Kupu i Superkupu Austrije.

Pod njegovom komandom se Sturm u sezoni 2000/01 iz drugog kola kvalifikacija domogao osmine finala Lige šampiona, i to kao prvoplasirani u grupnoj fazi.

Zahvaljujući tom uspjehu, Sturm je sve do prošle godine bio jedini austrijski klub u nokaut fazi Lige prvaka.

Ivica Osim rođen je 6. maja 1941. godine u Sarajevu, a najveći dio igračke karijere proveo je u Željezničaru, gdje je stekao kultni status.

Potom je nastupao za Strasbourg (dva mandata), Sedan i Valenciennes prije nego što se okrenuo trenerskoj karijeri, tokom koje je radio u Željezničaru, Partizanu, Panathinaikosu, Sturmu i Jef Unitedu. Također, bio je i selektor Jugoslavije i Japana.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...