TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE ODBILO TAHIROVIĆEVU KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV LIDERA HDZ-a BiH I PDP-a: "Dragan Čović i Mladen Ivanić nisu počinili nikakvo krivično djelo..."

Gotovo četiri i pol godine kasnije, 21. novembra 2021. stiglo je od Tužilaštva BiH obavještenje da nema osnova za pokretanje postupka u ovom slučaju.

  • Politika

  • 15. Jul. 2023  

  • 0

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, tačnije Murat Tahirović ispred tog udruženja podnio je 21. juna 2017. godine krivičnu prijavu protiv Mladena Ivanića i Dragana Čovića jer su, kako tvrdi, počinili kritvično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, uskraćivanjem prava za podnošenje žalbi i molbi i zbog povrede prava na ravnopravnost čovjeka i građanina.

Gotovo četiri i pol godine kasnije, 21. novembra 2021. stiglo je od Tužilaštva BiH obavještenje da nema osnova za pokretanje postupka u ovom slučaju.

"Na osnovu člana 216, stav 4. ZKP-a BiH, obavještavamo Vas kao podnosioca Informacije o postojanju sumnje o počinjenom krivičnom djelu broj: 212/17 od 21.06.2017. godine, da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv Mladena Ivanića zbog krivičnog djela povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz člana 145. Krivičnog zakona BiH, krivičnog djela povrede prava na podnošenje žalbi i molbi iz člana 148. KZ-a  BiH i krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH i Dragan Čovića zbog krivičnog djela povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz člana 145. KZ-a BiH i krivičnog djela povrede prava na podnošenje žalbi i molbi iz člana 148. KZ-a  BiH i krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, jer iz prijave i pratećih spisa očigledno proizilazi da prijavljena djela nisu krivična djela.

U odnosu na krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZBiH, vezano za radnje koje su preduzimali Mladen Ivanić i Dragan Čović ocjenjeno je da isti nisu počinili navedeno krivično djelo, na način kako je to predstavljeno dostavljenom Informacijom o postojanju sumnje o počinjenom krivičnom djelu, jer konkretne radnje koje su preduzimali prijavljeni, nije moguće podvesti ni pod jedan od mogućih oblika izvršenja krivičnog djela za koja su prijavljeni. 

U potpisu je bila tužiteljica Tužilaštva BiH Maja Ilić Stupar.

U prilogu je faksimil odgovora iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je upućen Udruženju žrtava i svjedoka genocida: 

alt


alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...