ALIJA TABAKOVIĆ I MURAT TAHIROVIĆ SAGLASNI: "Istraga protiv Bakira Izetbegovića je mig iz vana kako bi se spasio Dodik"

Tabaković navodi da jedan dio sarajevske medijske javnosti također učestvuje u spinovima protiv Izetbegovića, te da su pojedini predstavnici bošnjačkog/bosanskog korpusa ovako nešto jedva dočekali kada su uvidjeli da nema izlaza sa Dodikom i HDZ-om

  • Politika

  • 15. Jul. 2023  

  • 11

Daleko smo od pravde, a još dalje od katarze onih koji bi je trebali doživjeti.

Pokazao je to 11. juli kada se, nakon ukopa i dženaze žrtava genocida, Srebrenicom orila slavljenička pjesma. Dodikova politika, popustljivost međunarodne zajednice, nerad tužilaštva u konačnici izazovu takvo stanje.

Dok se javnost nada konkretnim potezima pravosuđa i procesuiranju Milorada Dodika, stiže vijest da je meta Bakir Izetbegović zbog revizije tužbe protiv Srbije i presude u predmetu Božo Ljubić. Srbija s druge strane pruža dom i nastavak studiranja studenticama Sarajevskog fakulteta koje su veličale ratne zločine.

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović i delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković bili su gostiji emisije 7 Plus televizije Hayat gdje su govorili o navedenim temama.

Kada je u pitanju istraga protiv Bakira Izetbegovića zbog revizije tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore, te presuda Ljubić, Tabaković navodi kako je očigledno Tužilaštvu u nadležnosti da proganja Bošnjake.

"To je medijska podvala i želja da se skrene pažnja sa onog što radi režim u Banja Luci i Milorad Dodik. Ako je bilo nekih propusta protiv revizije, onda je istragu trebalo pokrenuti protiv Mladena Ivanića jer ju je on blokirao sve vrijeme. Kada je u pitanju presuda Ljubiću, Schmidt je sam kazao da je ta presuda realizirana i da nema razloga da se raspravlja o ovoj presudi", podsjetio je Tabaković.

Tahirović smatra kako se krenulo u namjeru da se Bošnjaci pokažu kao najveći kriminalci i izdajnici na ovim prostorima.

"Nije samo Ivanić odgovoran za propalu reviziju, nego Čović i Udruženje je protiv njih podnijelo prijavu jer su oni onemogućili, odnosno, oduzeli nama kao žrtvama pristup Sudu. Tužiteljica nam je dostavila predmet da nema elemanata krivične odgovornosti, mi smo se žalili na to, a glavni tužilac Kajganić nam je rekao da je naš predmet spojen sa drugim predmetom koji se odnosi na Izetbegovića. Dodik je u nezavidnoj situaciji, a Evropa je opet napravila havariju i dala šansu Dodiku da radi to što hoće. Ovo je bio mig od nekog sa strane da pokrene postupak kako bi mi danas pričali o Bakiru Izetbegoviću, a u pozadini se krije ono sve što radi predsjednik RS-a", smatra Tahirović.

Tabaković navodi da jedan dio sarajevske medijske javnosti također učestvuje u spinovima protiv Izetbegovića, te da su pojedini predstavnici bošnjačkog/bosanskog korpusa ovako nešto jedva dočekali kada su uvidjeli da nema izlaza sa Dodikom i HDZ-om

"Kada je u pitanju igrokaz Tužilaštva BiH, oni su svjesni da ih je Dodik doveo u ćorsokak. Timovi su formirani, ali je jedna tužiteljica bolesna, druga na odmoru, nemaju kud dalje i moraju reagovati i onda hajmo da se bavimo, koga ćemo naći, naći ćemo Bakira Izetbegovića", pojasnio je.

Kada su u pitanju studentice koje su na 11. juli veličale ratne zločince i genocid i koje su dobile stipendije Srbije da nastave školovanje, Tahirović smatra da će i ovog puta izostati reakcija Tužilaštva.

"Izrekle su famozmu rečenicu koja ledi krv u žilama 'neka smo vas pobili', a stipendiju im daje onaj koji je rekao '100 muslimana za jednog Srbina'. To je ista politika koja je napravila genocid u Srebrenici. Prije desetak dana smo poslali jasnu i nedvosmislenu poruku i zahtjev da se probosanske stranke ujedine i pomognu žrtvama, jer žrtve trebaju pomoć. Trinaest povratnika je ubijeno, svakodnevno ih napadaju, hapse, niko ne odgovara", poručuje Tahirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...