VELIKE VIJESTI IZ GLAVNOG GRADA: Sarajevo će subvencionirati zrakoplovnu bazu

"Sporazum mora biti ratificiran u ime naše države i u skladu s našim zakonima”, poručili su iz Sarajevske zračne luke u martu.

  • Ekonomija

  • 16. Jul. 2023  

  • 2

Vlada Kantona Sarajevo dodijelila je 255.000 eura subvencija za avioprijevoznike koji žele pokrenuti letove iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Sredstva će biti raspodijeljena zračnom prijevozniku ili prijevoznicima koji su voljni imati zrakoplove u Sarajevu, onima koji pokreću letove prema gradovima u Evropi koji se smatraju strateški važnima, kao i onima koji obavljaju letove na dugim relacijama iz glavnog grada, odnosno usluge više od šest sati. Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisat će javni natječaj za odabir avioprijevoznika koji ispunjavaju te uvjete. “Ova mjera će omogućiti razvoj turizma u ovoj regiji. Vjerujemo da će biti širokog interesa za ovaj program”, poručili su iz Vlade Kantona Sarajevo, piše Ljudski.ba.

Ovaj razvoj događaja uslijedio je nakon što je Sarajevska zračna luka krajem prošle godine objavila javni poziv jednoj zračnoj kompaniji za stacioniranje zrakoplova u gradu u zamjenu za poticaje. Iako je zračna luka priopćila da se jedan prijevoznik prijavio i da je ugovor potpisan, ime zračnog prijevoznika zasad nije otkriveno. Zračna luka je insistirala da se službena objava zadrži zbog kašnjenja s regulatornim odobrenjima. “U razgovorima smo s nekoliko zračnih prijevoznika, a kontinuirano smo u razgovorima s prijevoznicima na temelju pokazatelja potražnje.

Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu, odmah smo raspisali natječaj za pronalazak zamjene. U pregovorima smo i s naslijeđenim i s niskotarifnim prijevoznicima, među kojima je Ryanair. Već smo potpisali ugovor s jednim zračnim prijevoznikom o otvaranju baze, ali još uvijek ne možemo javno objaviti o kojem je prijevozniku riječ.

Sporazum mora biti ratificiran u ime naše države i u skladu s našim zakonima”, poručili su iz Sarajevske zračne luke u martu. Zatvaranje baze Wizz Aira krajem prošle godine imalo je utjecaja na putnički učinak Sarajevske zračne luke. To je jedna od rijetkih zračnih luka u europskim glavnim gradovima koja je zabilježila pad brojki tijekom prve polovice godine u usporedbi s istim razdobljem 2022., a dio je još bio pod utjecajem ograničenja putovanja povezanih s koronavirusom. Turkish Airlines je u prvom polugodištu bio najveći prijevoznik Sarajevske zračne luke, kako po broju obavljenih letova, tako i po kapacitetu sjedala.

Ljudski.ba je u nekoliko navrata pisao o otvaranju nove zračne baze niskotarifne avio-kompanije Ryanair na sarajevskom aerodromu, a sada su se za to stekli svi neophodni uvjeti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...