ODLUČILO POVJERENSTVO MINISTRICE SANJE VLAISAVLJEVIĆ: Kipar koji je izradio bistu Dragana Čovića predstavljat će BiH na 60. Venecijanskom bijenalu...

S Čovićem sam počeo. On je među velikanima, znači prvi hrvatski velikan, a ostalo je tajna kako će se razvijati projekt s obzirom na to da je to moj projekt, nije državni, ničiji", rekao je prije dvije godine kipar Stjepan Skoko.

  • Mini market

  • 17. Jul. 2023  17. Jul. 2023

  • 12

Kipar Stjepan Skoko predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti  2024. godine, odlučilo je Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta, komesara i institucije iz Federacije  Bosne i Hercegovine koje je formirala federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljevć. Skoko će putovati u Veneciju za umjetničkim djelom „Mjera mora“. Ali to nije njegovo najpoznatije djelo. Njegovo najpoznatije djelo je bista Dragana Čovića, živog i zdravog predsjednika HDZ-a BiH.

alt

Vratimo se u septembar 2021. godine. Tada je, naime, objavljena informacija da će bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti Stjepan Skoko izradio bistu Dragana Čovića.

“Svaki umjetnik bira kako će realizirati svoju ideju. To je sloboda koju umjetnost daje, pa i gospodinu Stjepanu Skoki. Vezano za tu temu, moja jedina veza s navedenim projektom jest ta da ću posjetiti izložbu gospodina Skoke ukoliko ista bude organizirana”, izjavio je tada za Fenu predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović odgovarajući na upit o informaciji da je hercegovački umjetnik Stjepan Skoko izradio njegovu bistu.

altBista Dragana Čovića, najpoznatije djelo kipara Skoke

Sam umjetnik Skoko je tada izjavio da je Dragan Čović hrvatski velikan.

“Nije narudžba, to je moj projekt deset hrvatskih velikana i tri prijatelja. S Čovićem sam počeo. On je među velikanima, znači prvi hrvatski velikan, a ostalo je tajna kako će se razvijati projekt s obzirom na to da je to moj projekt, nije državni, ničiji. To je serija portreta po mogućnosti s klasičnim materijalima, tradicionalnim, recimo bronca, kamen, ali ne znam gdje će me odvesti. Ima mogućnosti i novih materijala. Čović je tu negdje, portretski pri kraju”, izjavio je umjetnik Skoko u septembru 2021. godine.

Nepune dvije godine kasnije, 16. juna 2023. godine, Federalno ministarstvo kulture i športa sa HDZ-ovom ministricom Sanjom Vlaisavljević na čelu raspisalo je Javni poziv za izbor Povjerenika/Kustosa Paviljona Bosne i Hercegovine 60. Bijenala suvremene umjetnosti u Veneciji 2024. godine.

“Tko se može prijaviti: Kustos ili kustoski kolektiv, povjesničari umjetnosti, teoretičari umjetnosti, kritičari, umjetnici/e ili kolektivi umjetnika/ca i kustosa/ica, institucije kulture i drugi stvaratelji sa područja Federacije BiH. Aplikanti treba da žive i/ili rade u Federaciji Bosne i Hercegovine (minimalno jedan nositelj projekta, kustos/ica ili umjetnik/ica sa mjestom boravka u Federaciji Bosne i Hercegovine). Aplikanti moraju imati iskustvo izlaganja u BiH i/ili međunarodno iskustvo, objavljene radove ili osvojene nagrade u oblasti suvremene bosanskohercegovačke umjetnosti”, navedeno je u Javnom pozivu objavljenom 16. juna ove godine.

Imena članova Povjerenstva do momenta objave ovog članka nismo uspjeli saznati. No, odluka o odabiru podobnog umjetnika je javno dostupna.

“Stručno Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta, komesara i institucije iz Federacije  Bosne i Hercegovine za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti  2024. godine, odabrala je Projekat  Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru pod nazivom: „Mjera mora“,  umjetnika Stjepana Skoke i Komesara i kustosa Marina Ivanovića”, objavljeno je na sajtu Federalnog ministarstva kulture i Sporta kojim rukovodi HDZ-ova Sanja Vlaisavljević, piše Istraga.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...