ŠIPAK SINDROM: "Možda nekome djeluje komično, ali je mnogo opasna Vučićeva priča"

,,A Srbi – šipak“, kazao je, prilično bijesno, predsjednik Srbije.

  • Regija

  • 19. Jul. 2023  

  • 0

Piše: Draško ĐURANOVIĆ (Pobjeda)

Dobro, znali smo već da Aleksandar Vučić voli da se prikazuje kao superheroj koji sve zna, sve umije i sve može. Ovog puta, mora se priznati, nadmašio je sebe iz najboljih dana.

U jeku protesta ,,Srbija protiv nasilja“, koji mu svake nedjelje podižu nivo šećera u krvi, u času dok mu Amerikanci utjeruju strah otkrivajući uznemirujuće detalje o vezama šefa BIA Aleksandra Vulina sa organizovanim kriminalom, narko kartelima i ruskim službama, Vučić je objavio novi sastav vlade.

Ali, ne vlade u Srbiji, nego – u Crnoj Gori.

,,Danas je završeno formiranje Vlade Crne Gore. Drago mi je da Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi – šipak, a ima ih 30 odsto u Crnoj Gori“, obnarodovao ekskluzivnu vijest 14. jula srpski vožd.

Moguće da je Vučiću, koji dan ranije, strašnu vijest lično prenio, zabrinut za srpstvo u Crnoj Gori predsjednik Nj.E. Milatović, dok su u Beogradu kamuflažno glumili veselje i pjevali solidarno onu crnogorsku o bolovima zorne Zorke. Predsjednik Srbije, džentlemen po funkciji, sačekao je da crnogorski predsjednik i supruga mu, uz balski ples proslave 13. jul, da se Spajić vrati sa (od)mora iz Budve, pa da, narednog dana, svima sve saspe u brk, ili već ko što ima.

I nije ga interesovalo ni proglašenje konačnih rezultata izbora koje je tek kasnije uslijedilo, ni novi saziv crnogorskog parlamenta kojeg još nema, čak ni određivanje mandatara koji nije određen. Sve, baš sve je prozreo, kao istinski nasljednik Tarabića, čuvenih srpskih pororoka: Vučić i prije Milojka zna kako izgleda Spajićev kabinet, koji ovaj još nije sastavio!

A zna i nacionalni sastav nove vlade. Biće Bošnjaka, Albanaca, čak i Hrvata, što sve Vučića ,,čini mnogo srećnim“, ali neće biti Srba, što ga već čini tako nesrećnim.

,,A Srbi – šipak“, kazao je, prilično bijesno, predsjednik Srbije.

Tako je šipak, mediteranska biljka, koja zahvaljujući taninu iz grupe prirodnih flavonoida, ima antimikrobno dejstvo, a kažu i da pročišćava krv, umiruje bolove u želucu i, da ne zaboravim, poboljšava imunitet, u jednom danu, jednom važnom izjavom važnog čovjeka postala - sinonim za novo stradanje Srba. U Crnoj Gori, gdje bi drugo.

Možda nekome djeluje komično, ali je mnogo opasna ova Vučićeva priča. Jer, kada kaže da nema Srba u vladi koja još nije sastavljena, jasno je da Vučić lamentira što u Spajićevim kombinacijama za novu izvršnu vlast nema lidera Nove i DNP-a, Andrije Mandića i Milana Kneževića, a ni predstavnika njihovih stranaka.

Samo, otkud ideja predsjedniku Srbije da su svi Srbi u Crnoj Gori ,,smješteni“ u Mandićevoj i Kneževićevoj stranci?!

Uporedimo, samo ovlaš, broj Srba sa popisa i onih koji su na izborima dali potpis Novoj i DNP-u. Na popisu iz 2011. ovdje se kao pripadnici srpskog nacionalnog korpusa izjasnilo blizu 180 hiljada građana (preciznije: 178.110), što znači da glasača-Srba ima oko 140 hiljada, jer se izuzimaju iz kalkulacije maloljetni i vječiti apstinenti. Nije, dakle, teško izračunati - sa osvojenih 44.565 glasova, koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ osvojila je tek trećinu (31 odsto) glasova svih punoljetnih Srba u Crnoj Gori.

Zašto onda Vučić tvrdi da neće biti Srba u budućoj vladi? Dva su moguća odgovora, oba krajnje poražavajuća za ovdašnje Srbe i za partije koje imaju, da tako kažem, srpsku prepoznatljivost.

Dakle: ili su za Vučića Srbi u Crnoj Gori samo oni koji daju glas njegovim političkim izabranicima u Crnoj Gori - Mandiću i Kneževiću, ili predsjednik Srbije razvrstava građane srpske nacionalnosti na dva tabora - ,,prave-Srbe“ i ,,malo-Srbe“!

Pa, onda ispada da glasače, recimo, Bečićevih Demokrata i Milatović-Spajićevog PES-a koji se izjašnjavaju kao Srbi, ili Jokovićevog prosrpskog SNP-a koji čeka u predvorju pregovora o vladi – Vučić ne računa u Srbe. Ili ih ne smatra - pravim Srbima.

Sa pozicije moći, Aleksandar Vučić odavno šikanira „svoju“ opoziciju u Srbiji, njihove glasače; naziva ih neprijateljima države, slugama i plaćenicima Zapada... Ali nikada nije tako daleko otišao u kvalifikacijama kao prema njemu nelojalnim Srbima u Crnoj Gori. Ovo što Vučić priča - to je ogoljena logika političke i nacionalne segregacije.

Koju su ovdje odusutali svi, čak i politički glasnogovornici Srba u Crnoj Gori.

Valjda nekako očekuju, neki i priželjkuju i smatraju prirodnim, da se vožd Vučić miješa u rasplet pregovora o novoj vlasti u Crnoj Gori. A to što je ,,Laki malo nervozan“, otrpjeće, pa i ovu Vučićevu ,,šipak metaforu“. Nije baš viteški, ali je tako - kvislinški.

A i treba biti oprezan sa upotrebom šipka. Narodne knjige zdravlja kažu da valja imati na umu ,,da čaj od šipka služi i kao blagi diuretik, zbog čega ne treba pretjerivati sa konzumacijom“.

A to je već opasan sindrom. Pretpostavljate, dođe do proliva - politike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...