AMERIČKA AMBASADA O "KLEVETI": "Nastojanja vladajuće koalicije da izbjegne odgovornost"

Za izmjene zakona od prisutna 63 poslanika za je glasalo 47 , protiv 16, a uzdržanih poslanika nije bilo.

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2023  

  • 1

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Narodna skupština Republike Srpske danas usvojila Izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuje kleveta.

“Današnje usvajanje zakona u Republici Srpskoj koji kriminalizuje klevetu ugrožava mogućnost građana da slobodno govore, a nezavisnih medija da izvještavaju istinu, ugrožavajući demokratiju BiH i njenu evroatlantsku budućnost. Oni koji su uveli i podržali ovaj represivni zakon pomjerili su Republiku Srpsku korak dalje na putu ka autoritarizmu. Ovo nedemokratsko zakonodavstvo služi samo u korist nastojanja vladajuće koalicije da konsoliduje vlast i izbjegne odgovornost; šteti interesima onih koji žive u Republici Srpskoj”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, za izmjene zakona od prisutna 63 poslanika za je glasalo 47 , protiv 16, a uzdržanih poslanika nije bilo.

Poslanica Zaga Grahovac kazala je kako ovaj zakon vraća RS 20 godina unazad i da izjednačava onoga ko počini klevetu s onima koji izvrše ubistvo, silovanje i druga teška krivična djela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...