IVANA MARIĆ UZBURKALA DUHOVE: "Ako su potpisi profesora u Sebijinom indexu autentični..."

Svoj sud o svemu dala je i sarajevska analitičarka Ivana Marić.

  • Mini market

  • 21. Jul. 2023  21. Jul. 2023

  • 14

Ne stišavaju se reakcije nakon obavještenja Tužilaštva o slučaju Sebije Izetbegović.

Svoj sud o svemu dala je i sarajevska analitičarka Ivana Marić.

-Ako su potpisi profesora u Sebijinom indexu autentični, a na fakultetu u Zagrebu nema nikakvog pisanog traga da je ona te ispite položila, da li to znači da su profesori stavili svoj potpis u index iako nije polagala te ispite?

Slika

Slika

Slika

-Hoće li tužilaštvo istražiti ko tu laže i zašto, upitala je Marić.

Podsjetimo, rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Šrijelj nedavno je govorio o istrazi u slučaju Sebije Izetbegović.

"U principu kao rektor Univerziteta, ne prakticiram davati bilo kakve komentare sudskih i tužilačkih odluka jer se one ne komentarišu. Nisam nadležan, niti kompetentan o tome. Međutim, danas smo dobili obavještenje Tužilaštva o slučaju Sebije Izetbegović", poručio je na konferenciji za medije rektor UNSA Rifat Škrijelj.

“Želim reći sljedeće; prvo Univerzitet je postupao prema Zakonu o visokom obrazovanju, statutu i pravilima prema kojima radi Univerzitet, a nismo postupali po tužilačkim i sudskim bilo kakvim postupcima prethodno od marta prošle godine do juna ove”, kazao je Škrijelj.

Dodaje da postupak utvrđivanja krivične odgovornosti Izetbegović nije bio predmetom Univerziteta.

“Postupak utvrđivanja krivične odgovornosti Sebije Izetbetović nje bio predmetom Univerziteta, niti smo podnosili krivičnu prijavu. Mi smo obavijestili nadležne o dokumentacije, a po službenoj dužnosti institucije su pokrenule krivičnu prijavu, a Tužilaštvo je pokrenulo predmet i postupalo po svojoj metodologiji. Postupci Tužilaštva nemaju nikakve poveznice sa mnom kao rektorom“.

Oni rade svoj posao, a UNSA svoj po pitanju akademske odgovornosti. Sve odluke koje smo donijeli ostaju na snazi dok Sud ne donese drugačije odluke. To je odluka o poništenju magisterija, to je odluka o stavljanju van snage odluke o izboru i zvanju redovne profesorice i odluka o brisanju iz matične knjige doktoranata. S tim da tu odluku kao Rektor i Univerzitet nismo proveli jer je u međuvremenu općinski sud donio mjeru osiguranja koja je na snazi do donošenja sljedeće sudske odluke. Ta mjera je na snazi dok se kantonalni sud ne očita po žalbi koju je uložio univerzitet“, dodao je Škrijelj.

Poručio je da je on lično zaustavio jedan postupak od objavljivanja u Službenim novinama.

Kada kantonalni sud kaže svoj stav, onda ćemo znati šta će biti sa tom mjerom osiguranja. Ja sam zaustavio postupak objavljivanja u Službenim novinama rješenja o brisanju iz registra doktora nauka Sebije Izetbegović jer sam respektirao privremenu mjeru osiguranja, onako kako je propisano u mjeri i nisam dalje postupao. Ali, to ne znači da je taj postupak na bilo koji način promijenjen niti je odluka Univerziteta promijenjena“.

Škrijelj je poručio da odluke Senata ostaju na snazi dok se drugačije ne odluči na Sudu.

Odluke koje je donio Senat su na snazi dok ne bude drugačije odlučeno na Sudu. Javno ih pozivam da prestanu više sa prijetnjama a neka poduzimaju korake koje su do sada poduzimali. Upućivane su lažne prijave na ime rektora u Tužilaštvo KS, očigledno je da je u fokusu advokatskog tima Sebije Izetbetović pokušaj osvete rektoru Rifatu Škrijelju. Odluke nije donosio rektor UNSA samostalno, nego Senat sa 30 glasova ZA brisanje iz registra magistara i 30 glasova ZA stavljanje van snage odluke o izboru i 30 glasova ZA brisanje iz registra doktora nauka“.

“Neka dokažu na Sudu ono što mi od novembra do juna nismo mogli pronaći. Jučer je kap prelila čašu kada advokatski tim kaže da će UNSA morati sve poništiti. To je zamjena teza, UNSA neće ništa promijeniti. Jedino kad Sud kaže”, zaključio je u obraćanju Škrijelj.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...