VOJNO-POLITIČKI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ O RASPOREĐIVANJU DODATNIH TRUPA EUFOR-a: "Prvo moraju reagirati Oružane snage BiH..."

Ukoliko dođe do blokada odlučivanja o raspoređivanju Oružanih snaga BiH, Ahatović smatra da je za to potrebno imati pravno rješenje i soluciju u skladu sa zakonom, što je nadležnost Parlamenta BiH.

  • Politika

  • 22. Jul. 2023  

  • 2

"NATO je u Dejtonu dobio zadaću održavanja i očuvanja mira u BiH koju sprovodi preko misije EUFOR-a. Ako situacija bude zahtijevala intervenciju međunarodne zajednice, što nije isključeno, snage EUFOR-a mogu vrlo brzo biti pojačane sa elitnim trupama zemalja članica NATO-a, a ako se one rasporede u BiH odmah, tim bolje".

Ovo je za Hayat.ba kazao vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović na pitanje da li Sjevernoatlantski savez ima plan za Bosnu i Hercegovinu ukoliko dođe do ugrožavanja sigurnosti, a u svjetlu posljednjih političkih dešavanja i antiustavnih zakona koji se usvajaju u Narodnoj skupštini RS te udara na Ustavni sud BiH koji dolaze iz bh. entiteta RS.

Ahatović napominje kako EUFOR, u skladu sa izvornim Dejtonskim mirovnim sporazumom, ima izvršni mandat za upotrebu sile koji je jasno utvrđen u vojnom dijelu sporazuma.

"EUFOR svake godine vrši provjeru svoje spremnosti u vježbi 'Brzi odgovor' sa Oružanim snagama BiH. Tu se testira spremnost reakcije kako samih snaga EUFOR-a u BiH tako i pojačanja i provjerava sadejstvo sa Oružanim snagama BiH. Tako da su po mom mišljenju trupe EUFOR-a spremne, pitanje je samo političke volje da se one upotrijebe, a mandat i nadležnosti su im u Dejtonskom sporazumu jasne i jako široko postavljene", kaže Ahatović.

Puno se u posljednje vrijeme govorilo o slanju dodatnih trupa NATO-a u BiH zbog političke krize. To se, međutim, nije dogodilo.

"Ne smatram da se snage NATO-a (EUFOR) trebaju razmjestiti bilo gdje u BiH, iz bilo kojeg razloga ili povoda posebno po pitanju ugrožavanja sigurnosti prije nego što to urade Oružane snage BiH. Nadležne institucije države BiH trebaju preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje i razmještanje naših vojnih snaga na bilo kojoj stopi teritorije BiH, ako je to potrebno u skladu sa zakonima države BiH. Ako EUFOR dobije zeleno svjetlo da pojača svoje vojno prisustvo u BiH oni će postupati u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima, ali ako se vojne snage trebaju razmještati konkretno u Brčko prva reakcija mora doći od Oružanih snaga BiH, pa tek onda svih ostalih aktera", pojašnjava Ahatović.

Ukoliko dođe do blokada odlučivanja o raspoređivanju Oružanih snaga BiH, Ahatović smatra da je za to potrebno imati pravno rješenje i soluciju u skladu sa zakonom, što je nadležnost Parlamenta BiH.

Ako u međuvremenu i dođe do reakcije EUFOR-a u skladu sa njihovim mandatom tim bolje, no država ne treba čekati rješavanje sigurnosne situacije već mora reagovati prije eskalacije, ako je moguće u koordinaciji sa EUFOR-om odnosno NATO-om, ako ne, onda samostalno – kaže Ahatović za Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...