PROFESOR IZ SARAJEVA U JAPANU: "Ovdje se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Nije kao kod nas"

Dodao je da ne bi bilo loše da zaduženi za javnu čistoću u Sarajevu posjete pa da nauče kako se posao radi.

  • Šareni svijet

  • 22. Jul. 2023  22. Jul. 2023

  • 0

Profesor fizike na Prirodno-matmatičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu Benjamin Fetić podijelio je neke od najzanimljivijih činjenica o Japanu, za koje se uvjerio da su istinite, a koje, kako je naveo, Japan čine zasebnom civilizacijom.

Javna čistoća je na visokom nivou i Japanci su ekološki osviješteni.

Nema smeća

“U Tokiju nema kanti za smeće na ulici. Svako nosi svoje smeće. Sve je čisto, veoma rijetko ćete vidjeti smeće na ulici. Opušci na ulici su endemska vrsta – svi znaju da postoje, ali samo su rijetki imali privilegiju da ih vide”, naveo je Fetić.

Dodao je da ne bi bilo loše da zaduženi za javnu čistoću u Sarajevu posjete pa da nauče kako se posao radi.

“Kante za smeće sam vidio samo u parkovima, na mjestima gdje se turisti okupljaju i u prodavnicama. Naravno, imate i u hotelskim sobama”, naglasio je Fetić.

Poštovanje hijerarhije

Uočio je postojanost hijerarhije – zna se ko kosi, a ko vodu nosi.

“Kada glavni kaže svoje, ostali znaju šta im je činiti. Tri profesora emeritusa sa Tokijskog univerziteta su bili zaduženi za vođenje međunarodnog odbora na olimpijadi, ali samo je jedan bio glavni, i to se moglo jasno primijetiti”, naveo je.

Nema kašnjenja

Fetić dalje govori kako je poštovanje vremena imperativ.

“Nema kašnjenja. Zna se od kada i do kada se jede u hotelu ili kada se polazi na izlet. Pet minuta prije zatvaranja hotelskog restorana dolazi konobar da te upozori da se zatvara za pet minuta, i valja ti ići”, objašnjava.

Pepeljare za pušače

U Japanu nije moguće konzumirati cigare u hodu ili bilo gdje na javnom mjestu.

“Nema ti pušiti gdje ti hoćeš. Ako hoćeš da pušiš, postoje ograđeni prostori za to, pa čak i na ulicama. Da pušiš dok ideš ulicom, eh, to nisam vidio. Na ulicama postoje ograđeni prostori sa pepeljarama i tu upadneš i ispušiš. Dok si tamo, nema priče. Odradi svoje bez da smetaš drugome”, kaže Fetić.

Vole mobitele

Za razliku od nas Japanci veliki značaj pridaju tehnologiji, posebno mobilnim telefonima.

Japanci vole mobitele. Ne mogu bez njih. Gori su od nas po tom pitanju. I naravno, kod većine su iPhone mobiteli”, dijeli svoje zapažanje Fetić.

Ljubazni su

Na visokom nivou su im zahvalnost i ljubaznost.

“Zahvaljuje vam se svako, ama baš svako, pa čak i kada izlazite iz autobusa dobijete od vozača zahvalnicu”, kaže Fetić.

I bube drugačije

Dalje navodi da su čak i japanske bube drugačije od naših.

“Postoji buba koja se zove cicada. To stvorenje upravo ima sezonu parenja. I kada počne da proizvodi zvukove, odmah poželite našeg bosanskog cvrčka i njegovu pjesmu. Užasno visoke tonove proizvodi. Cvrčak je mila majka za uši”, ističe.

Vole drveće

Zapazio je i da Japanci svaki kvadratni metar iskorištavaju te da vole zelenilo.

“Nema veze što je centar grada, što su okolo neboderi, u prostoru između će posaditi drveće, ukrasno drveće u tolikoj mjeri da se pitate da li ste u gradu ili možda u nekoj šumici”, kaže Fetić.

Saobraćajna kultura

Posebno ističe visok nivo saobraćajne kulture i naglašava da nije vidio bahaćeja na cesti.

“Nijedan put nisam čuo sirenu – pitao sam se da li japanska auta uopšte imaju sirenu. Svi staju pješacima. Nisam vidio da je iko projurio kroz semafor da stigne što prije. Ovi što voze sportska auta tipa Ferrari, Lamborghini, Maserati i sl. voze kao svi ostali. Nekoliko puta sa svojim očima vidio kako poštuju signalizaciju i staju pješacima”, kaže.

Nema gužve

Iako je na ulicama puno ljudi, gužve nikako nema. A na građevinama nema grafita.

“Toliko automobila, ali nema da začepi kao što se kod nas često desi, pa sve stane. Metro je toliko čist, da nemate osjećaj da je to javni prijevoz”, navodi.

Najbolja govedina

Wagyu govedina od japanske krave najbolja je koju je ikad jeo.

“Imaju čak nekoliko klasifikacija, prvo po slovima, C, B i A, a onda unutar svakog slova još od 1 do 5. Najbolja je A5. Skupa je, ali je odlična”, objašnjava Fetić.

Futuristički toalet

“Ako je neko gledao Demolition man iz 1993. godine, pa kada lik kojeg glumi Sylvester Stallone izađe iz futurističkog toaleta pa počne ispitivati kako se one školjke koriste. Eh, takve WC šolje imaju Japanci, kao da su iz nekakve nestvarne budućnosti”, zaključio je Fetić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...