VLADAJUĆA KOALICIJA BEZ POTREBNE VEĆINE: Premijer Nikšić povukao prijedlog rebalansa budžeta FBiH "radi dorade" (FOTO)

Izmjene i dopune budžeta FBiH za ovu godinu po hitnom postupku upućene su u parlamentarnu proceduru

  • Politika

  • 25. Jul. 2023  25. Jul. 2023

  • 3

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić povukao je danas iz parlamentarne procedure prijedlog rebalansa budžeta Federacije, koji je trebao biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, saznaje Slobodna Bosna.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je početkom ovog mjeseca na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2023. godinu koji iznosi 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na ovogodišnji.

Izmjene i dopune budžeta FBiH za ovu godinu po hitnom postupku upućene su u parlamentarnu proceduru, a uslovljene su, kako je obrazloženo, nizom ekonomskih faktora i odluka. Međutim, premijer Nikšić odlučio je povući predloženi rebalans "radi dorade", kako je naveo.

Navodno je pravi razlog povlačenja prijedloga nezadovoljstvo HDZ-a 1990 (nisu prihvaćeni njihovi amandmani), zbog čega vladajuća koalicija u Federaciji nema potrebnu većinu u Predstavničkom domu za usvajanje rebalansa Budžeta FBiH. Stoga je Vlada FBiH donijela odluku o povlačenju Prijedloga izmjene Budžeta za 2023. godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i izmjene Zakona o trezoru u FBiH, a razlozi za njihovo donošenje su, prije svega, u cilju harmonizacije sa Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Poslanici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBIH i Nacrt zakona o izimjenama i dopunama Zakona o prekršajima, a predviđeno je i da se izjasne o Dokumentu okvirnog budžeta FBiH za perid 2024. - 2026. godina.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...