VIJEST KOJA JE UZNEMIRILA HRVATSKU: Italija priprema veliki udar na Tita, u pozadini se krije OPASAN PLAN...

"Ovo je njihov doprinos reviziji povijesti, koja uključuje i reviziju ocjene fašizma", kaže Damir Grubiša

  • Regija

  • 26. Jul. 2023  

  • 8

Odbor za kulturu Senata Republike Italije pokrenuo je postupak za oduzimanje časti "Vitez Velikog Križa" (Cavaliere di Gran Croce) bivšem jugoslavenskom doživotnom predsjedniku i maršalu Josipu Brozu Titu. Iza postupka stoji Roberto Menia, poznati neofašist, a sada senator iz vladajuće stranke Braća Italije, koji već decenijama otvoreno predlaže "povratak" Istre, Kvarnera i većeg dijela Dalmacije pod italijansku vlast, piše zagrebački Jutarnji list. 

Zato treba prikazati Tita kao zločinca, jer to onda znači da je njegov zločinački režim, oteo povijesne italijanske zemlje i protjerao Italijane. 

"Povijesni zahtjev za opozivom časti dodijeljene jugoslavenskom diktatoru Josipu Brozu Titu, od strane članova porodica žrtava Titovog masakra – istarskih, riječkih i dalmatinskih prognanika, konačno je pozitivno ishodio usvajanjem dnevnog reda, kojim se Vlada obvezuje da će pokrenuti proceduru za opoziv Viteškog reda Velikog križa", prenio je Menijine riječi, također neofašistički portal Il Primato Nazionale. 

Obnašao niz dužnosti

Njegova porodica je porijeklom iz Buja u Istri, i od mladosti je dio neofašističke ekipe koja smatra da Italiji pripada istočna obala Jadrana. Prilika za to ukazala se u vrijeme agresije na Hrvatsku kada je Menia u ljeto 1991. godine, kao dio delegacije u Beogradu razgovarao o komadanju Hrvatske sa saradnicima Slobodana Miloševića. Tada su razmatrali mogućnost podjele hrvatskog priobalnog teritorija s pobunjenim Srbima negdje kod Zadra, a nekoliko godina kasnije tvrdio je da je u kontaktu s raseljenim istarskim Italijanima "koji su izrazili spremnost da se bore za italijansku Dalmaciju". 

Najnovija situacija nije neočekivana jer je nakon prošlogodišnjih izbora, Menia najavio "efikasno kažnjavanje svih koji negiraju fojbe", kao i da će od nove vlasti tražiti duboku reviziju državnog finansiranja italijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi se smanjilo rasipanje javnog novca, ali i oduzimanje počasti Titu. 

Pitanje fojbi 

Agenda Fratelli d‘Italia obvezuje vladu na oduzimanje najveće časti koju je italijanska država dodijelila jugoslavenskom diktatoru koji je preminuo 1980., predviđajući mogućnost oduzimanja titule svima koji su krivi za zločine protiv čovječnosti, uključujući i pokojnike poput maršala Tita. Trenutno, zakon kojim se osniva Viteški red Republike ne predviđa otkazivanje počasti preminulim osobama pa italijanski parlament najprije mora usvojiti prijedlog zakona koji to omogućava, a onda će se "ukinuti titula jugoslavenskog krvnika čije su ruke umrljane krvlju Talijana", najavljuju tamošnji postfašisti. 

Italijanski desničari Titov režim smatraju "odgovornim za istrebljenje hiljada Italijana u fojbama", što je bila preteča egzodusa 350.000 Istrana, Rijana i Dalmatinaca, kao i pokolja drugih hiljada protivnika u bivšoj Jugoslaviji. Pritom se iznosi povijesna laž o najmanje 100.000 ubijenih, a potpuno prešućuju prethodna desetljeća zločinačke fašističke politike nad domicilnim Hrvatima i Slovencima. 

Damir Grubiša, nekadašnji hrvatski ambasador u Rimu, nije iznenađen najnovijim događajima, budući da je prošle godine najavio ovakav razvoj. 

"To je očekivano kada se radi o postfašističkoj desnici, koja je jedan dio stranke premijerke Giorgie Meloni. Ovo je njihov doprinos reviziji povijesti, koja uključuje i reviziju ocjene fašizma, kao pokreta koji nije donio samo zlo, nego i neke dobre stvari. To je povijesni narativ koji se nastoji progurati kroz službena tijela pa i talijanski parlament", pojasnio je Grubiša. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...