ALARMI UPALJENI: Broj Japanaca pao za gotovo 800.000, premijer obećao da će se "pozabaviti" krizom

Japanski premijer nazvao je taj trend krizom i obećao da će se pozabaviti situacijom. Ali nacionalna politika do sada nije uspjela zaustaviti pad broja stanovnika, iako su zajednički napori posipanja malih gradova dali određeni učinak.

  • Svijet

  • 26. Jul. 2023  

  • 0

Svaka od 47 japanskih prefektura zabilježila je pad stanovništva 2022. godine, dok je ukupan broj Japanaca pao za gotovo 800.000. Brojke koje je objavilo japansko ministarstvo unutrašnjih poslova označavaju dva nova nepoželjna rekorda za naciju koja je uplovila na nepoznatu demografsku teritoriju, ali je na putu koji će slijediti mnoge druge zemlje, navodi Guardian.

Japanski premijer nazvao je taj trend krizom i obećao da će se pozabaviti situacijom. Ali nacionalna politika do sada nije uspjela zaustaviti pad broja stanovnika, iako su zajednički napori posipanja malih gradova dali određeni učinak.

Novi podaci od srijede pokazali su da je broj smrtnih slučajeva dostigao rekordnu vrijednost od više od 1,56 miliona, dok je u Japanu 2022. godine bilo samo 771.000 porađaja, što je prvi put da je broj novorođenčadi pao ispod 800.000 od kada se bilježi.

Čak i rekordno visok porast broja stranih stanovnika od više od 10%, na 2,99 miliona, nije mogao zaustaviti pad ukupne populacije, koja je 14 godina zaredom opala na 122,42 miliona 2022. godine.

U januaru je premijer Fumio Kišida rekao da je rješavanje nataliteta pitanje “sada ili nikad” i upozorio: “Naša je nacija na korak od toga da se pitamo može li održati svoje društvene funkcije“.

Stareće stanovništvo Japana već utiče na gotovo sve aspekte društva. Više od polovine svih opština označeno je kao depopulirani okrug, škole se zatvaraju, a više od 1,2 miliona malih preduzeća ima vlasnike od oko 70 godina bez nasljednika.

Programi na kanalima Broadcast Satellite (BS) namijenjeni su starijoj publici, a reklame predstavljaju niz ponuda za pogrebne usluge, suplemente za ublažavanje bolova u zglobovima i uloške za inkontinenciju.

Ni japansko podzemlje nije ostalo pošteđeno, a većina jakuza je starija od 50 godina i sada ima više pripadnika ove mafije u 70-im nego u 20-im godinama.

U aprilu je pokrenuta nova Agencija za djecu i porodicu, koja sva pitanja, uključujući i natalitet, objedinjuje pod jednim tijelom. Vlada se također obavezala da će udvostručiti potrošnju na brigu o djeci i dodatke na 4% BDP-a, ali subvencije za brigu o djeci i obrazovanje koje su implementirane u prošlosti imale su mali utjecaj na natalitet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...