„TEORIJE ZAVJERE DA ISKLJUČIMO…“: Otkriveni detalji sjednice Vlade Republike Srpske i Srbije…

Formiran je prošireni stručno operativni tim koji bi već iduće sedmice treba da predoči konkretna rješenja.

  • Politika

  • 28. Jul. 2023  

  • 8

Afrička kuga svinja bit će najaktuelnije pitanje koje će se razmatrati na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije radi kontrole i suzbijanja bolesti, najavio je ministar poljoprivrede tog bh. entiteta Savo Minić. Formiran je prošireni stručno operativni tim koji bi već iduće sedmice treba da predoči konkretna rješenja. Cilj je očuvanje zdravog stočnog resursa Republike Srpske.

Borba sa afričkom kugom svinja se nastavlja. Zadatak stručnjaka bit će da pronađu modalitete kako da se što više iskoristi zdravo meso, dezinfekuju zaražene farme, omogući obnavljanje stočnog fonda i riješi pitanje prasadi. Ako bude potrebno bit će hitno izmijenjen pravilnik i donesen Zakon o zaštiti od afričke kuge.

-Teorije zavjere da isključimo, ali želimo prvenstveno sa Srbijom i to ćemo na zajedničkoj sjednici vlade razmijeniti svoja iskustva ali jednostavno želimo da uistinu saznamo šta se radi u Evropi. Nisam pristalica nikakve teorije zavjere, ali da li je normalno da na ovaj način i u ovoj mjeri na farmi od 500 svinja kad kod jedne imamo simptome i utvrdi se prisustvo afričke kuge uzmemo i izvršimo eutanaziju svih ostalih - poručio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Јedna od iniciranih mjera jeste i kontrola na nivou BiH na prisustvo afričke kuge mesa koje se uvozi, što sada nije praksa.

- Kad se uvozi meso iz Njemačke koja je napravila rejonalizaciju dovoljno je da veterinar stavi pečat da u tom mjesto odakle je isporučeno meso 12 mjeseci nije bilo pojave afričke kuge ili ne znam 24 mjeseca i slinavke i šapi. To meso dolazi kod nas ovdje pošto imamo cijelo vrijeme pritisak od javnosti, a to nas najmanje košta. Ozbiljne stotine hiljada, milione dajemo za naknadu štete zašto samo da se stavi u regulu i da provjerimo jel to sve tako kao što nam kažu Nijemci ili neki drugi koji nam uvoze meso i riješimo svaku dilemu, dodao je Minić.

Podsjetimo, zajednička sjednica Vlada Srbije i bh. entiteta RS-a bit će održana 4. augusta u Banjoj Luci. Odmah nakon sjednice Vlada bit će održana i sjednica Savjeta za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima.

(SB)

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...