DENNIS GRATZ UZBURKAO DUHOVE: „Vidimo da Vukoja nema dana staža kao sudija, da je bio kandidat HDZ za Dom naroda. Šta je trojka tražila od Dodika i Čovića…“

-Karamatić je opet omalovažavao Sarajevo. Ne samo jedan govor koji je neprikladan zastupnicima koji tu sjede već je jedan govor koji vrijeđa ljude i taj grad koji je svašta nešta prošao. Nikšić nema kontrolu nad svojim ministrima – govori Gratz.

  • Mini market

  • 28. Jul. 2023  28. Jul. 2023

  • 0

-Nije izborna godina, a kao da jeste. Prvih šest mjeseci ove godine vlast kao da je prespavala. U Transparensi internationalu bilježe nazadak u mnogim oblastima. Napretka nema. Zvanične ekonomske statistike pokazuju pad izvoza, blagi pad uvoza, veći deficit, manju pokrivenost uvoza izvozom u odnosu na isti period prošle godine. Na sve to federalna vlast jučer je odbila omogućiti povećanje radničkih plaća. O ovim, ali i brojnim drugim temama govorio je Dennis Gratz, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, za Hayat TV.

-Sad smo u čudnoj situaciji u kojoj nam se pokušava servirati da je ova nova vlast nešto nesvakidašnje, što će promijeniti naše živote… Nažalost, moram reći da ova nova vlast Federacije, a i na nivou države je sve samo ne to. Ne samo u smislu rada, produktivnosti, proizvodnje novih zakona već prije svega na tu političku sferu koja je pogoršana čemu je doprinijela ova struja koja se okupila oko SNSD-a i HDZ-a – rekao je Gratz.

-Problem je dubinski. Ne samo da se malo radi, da su odnosi u vladajućoj koaliciji nesređeni, imam osjećaj da u suštini da smo servis politika HDZ-a na nivou Federacije, da se ispune njihovi zahtjevi. Naš rad se svodi na to da se izabere Vukoja u Ustavni sud. Izloženi su konstantnim ponižavanjima, kritikama. Imam osjećaj da smo nezaštićeni. Ne vidim da iko radi u pravcu onemogućavanja nekih nerealnih zahtjeva koji dolaze od strane HDZ-a. Mi smo u situaciji u kojoj dopustimo da eskalira. Tu prednjači Dodik koji je majstor u eskaliranju situacije. Mora se reći - stani. Najveća odgovornost je na Nikšiću. Nije bio prisutan na jučerašnjoj sjednici. Nisam vidio taj nivo angažmana. Obećavali su med i mlijeko. Najviše smo zapanjeni količinom napada na BiH. Drago mi je da je prošao Zakon o civilnim žrtvama rata. Mislim da je to dobar zakon. HDZ je htio rasteretiti kantone u zapadnoj Hercegovini i staviti sredstva na teret Federacije. Dnevni red je prvo pao. Kako možete imati vladajuću koaliciju, a onda se pojedinačnim glasanjem jedva izglasao dnevni red? Ništa ne dolazi kao proizvod vlade koji ima neku strategiju. Karamatić je opet omalovažavao Sarajevo. Ne samo jedan govor koji je neprikladan zastupnicima koji tu sjede već je jedan govor koji vrijeđa ljude i taj grad koji je svašta nešta prošao. Nikšić nema kontrolu nad svojim ministrima – govori Gratz.

-Federalna vlada budžet gleda kao nešto svoje. To nisu njihove pare već građana i građanki. Te se pare trebaju potrošiti. Ne možete vi kalkulirati u ovakoj situaciji gdje su svi relevantni akteri podržali ove izmjene i potvrdili da je kroz ove izmjene moguće da se realnom sektoru povećaju plaće za 400 maraka. Taj će se novac utrošiti. Opet će se na kupovinu artikala platiti porez. To sada nije prošlo. Ništa u ovom trenutku na niovu Federacije nije sistematsko – dodaje.

Osvrnuo se i na to kome nije u cilju da radnici u Federaciji dobiju povećanje plaće za 400 KM. Gratz govori da je tačka skinuta sa dnevnog reda.

Prepali su se za budžet, za sredstva koja su već rasporedili. Imali smo žustru raspravu. Uputili smo svoje amandmane. Nikšić se nije udostojio pojaviti i objasniti. Stavljanje i skidanje tačaka sa dnevnih redova je pokušaj da se stavi samo ime jednog kandidata. Mi po Ustavu BiH, Zastupnički dom ima obavezu izbora. Ne može nam neka radna grupa, pa radno tijelo oduzeti to pravo. Dajte nam listu svih kandidata. Kad uđemo u srž i vidimo da Vukoja nema dana staža kao sudija, da je bio kandidat HDZ za Dom naroda. To je politička osoba. Ne smijemo dozvoliti politizaciju tog suda. To nije sud da se dijelimo na tri dijela. Kad uzmete druge kandidate, oni imaju više iskustva. Neko nas pravi budalama – ističe Gratz.

Kazao je da je siguran da u svakoj stranci postoje ljudi koji odgovorno rade posao.

U HDZ-u imate ljude koji su normalni. Oni nemaju nikakav glas. Velika većina sluša partijsku disciplinu i ponaša se tako na štetu građana. Građani su prevareni. Trojka je došla na vlast prije svega da bi bili na vlasti. Država se iznutra razara. Glasali su za Nešića za ministra sigurnosti koji radi poteze koji narušavaju sigurnost naših građana. Nešić ne radi u interesu BiH. Žele BiH učiniti nefunkcionalnom da bi građani odustali. Ne možemo odustati od ideje građanske BiH zato što je takva jedina prosperirajuća funkcionalna. Imamo proizvod rata koji je vođen protiv ljudi. Ne možemo odustati od BiH. BiH je garant svim dobronamjernim građanima ove zemlje da ih niko ne može napadati. Učinit ćemo sve da zašititmo interes BiH. Volio bih doći u situaciju da razgovaram sa Dodikom i njemu sličnima. Ne mislim da bih prihvatio psovanje bilo čega. To on može raditi kod sebe kući i u kafanama gdje izlazi. Mora se negdje povući crvena linija. Trojka je otišla i nazvali su to nekim uspjehom. Šta je trojka tražila od Dodika i Čovića? Nemamo podršku međunarodne zajednice. Ne zanima me mišljenje međunarodne zajednice. Hoćemo iste standarde koji su u Austriji ili bilo gdje u Evropi. Svako ima pravo da živi u ovako divnoj zemlji. Nećemo biti dio kalkulacije. Pratimo razvoj i ništa nam neće promaći. Građani neka budu sigurni da ćemo zaustaviti neprijatelje BiH i izvana i iznutra, poručio je Gratz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...