JOŠ JEDAN PROMAŠEN PROJEKAT DODIKOVOG REŽIMA: Projekat od milijardu KM Vlada RS "okačila mačku o rep"

Ono što svakako treba istaći je da Evropska energetska zajednica od 2026. godine uvodi dodatne takse za proizvodnju električne energije u termolektranama, pa je pitanje, da li bi eventualna izgradnja Termoelktrane Gacko 2 imala ekonomsku isplativost.

  • Ekonomija

  • 29. Jul. 2023  

  • 1

Vlada Republike Srpske 2017. I 2018 godine najavila je izgradnju Teremolektrane Gacko 2 sa kineskim investitorima. Potpisani su ugovori, dogovoreno je i formiranje zajedničkog preduzeća, ali nakon šest godina, o tom projektu sve se manje govori. I dok u Vladi RS tvrde da se nije odustalo od izgradnje Termolektrana Gacko 2, opozcija smatra da se radi o još jednom promašenom projektu.

Kako je najavljeno 2018. godine - aktivnosti oko izgradnje Termolektrane Gacko 2 idu planiranom dinamikom, vrijednost projekta je veća od milijardu maraka, a kineski investitori i injženjeri već tada su bili u Gacku da bi sagledali sve aspekte vezane za izgradnju.

Međutim, nakon toga Gacko 2 nije se više mnogo pominjalo, a predsjednik Vlade Radovan Višković i dalje tvrdi da se nije odustalo od te zajedničke priče sa Kinezima.

"Nismo odustali od projekta, ali se vode procedure, vode se pregovori i mora biti sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i sa direktivama EU, vezano i za ekologiju i zelenu energiju tako da, onog momenta kada budemo dobili uvjeravanje od investitora da će ispuniti sve te norme, idemo dalje", rekao je nedavno, predsjednik Vlade RS Radovan Višković

Na drugoj strani, narodni poslanik Liste Za Pravdu i red Nebojša Vukanović podsjetio je da je Termoelektrana Gacko 2 prvo planirana sa komapnijom iz Češke 2006. godine, što je završilo i prije nego što je počelo. On tvrdi da je slična priča i sa Kinezima, odnosno da Vlada nema ozbiljne namjere da se realizuje taj projekat.

"Jedina uspomana na taj posao sa Česima je vila koju je taj dan kupio Dodik u Beogradu, kada je propao posao sa Česima, onda su išli sa Kinezima, ali što se grbo rodi vrijeme ne isparavi. Treba reći da je sa Dodikom u toj delagciji bio čuveni biznismen Vasiljević, vlasnik Farmalenda koji je zakopao tu firmu. Jjasno je da nije bilo ozbiljne namjere da se nađe invesititor", rekao je Vukanović.

U SDS podsjećaju da je u Republici Srpskoj usvojena strategija za razvoj energetike, koja je definsala da do 2031. godine u Gacku bude izgrađen novi objekat, ali da Vlada nije ništa uradila po tom pitanju, tako da, od tog projekta neće biti ništa.

"Sva ta silna putiovanja put Kine, razgovori sa raznim investitorima od Turske, do zemalja EU nisu urodile plodom i činjenica je da taj objekat neće moći biti završen do 2031. godine. S druge strane, činjenica je da imamo izuzetno star objekat koj je napunio 40 godina. Jasno je da strategiju koju je donijela NS RS blago rečeno možemo da okačimo mačku o rep, odnosno da ga je Vlada okačila mačku o rep jer ništa nije konkretno uradila kada je u pitanju investicija koja je trebalo da 2031. bude na mreži", rekao je Vukote Govedarica, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

Ono što svakako treba istaći je da Evropska energetska zajednica od 2026. godine uvodi dodatne takse za proizvodnju električne energije u termolektranama, pa je pitanje, da li bi eventualna izgradnja Termoelktrane Gacko 2 imala ekonomsku isplativost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...