PREDSJEDNIK UGANDE U DRUŠTVU VUČIĆA: "Misle da sam glup! Evo, sve ću vam objasniti na primjeru kafe..."

Vučić je pozvao srpske privrednike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i suradnju s ugandskim kompanijama

  • Regija

  • 30. Jul. 2023  

  • 3

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni pozvao je u nedjelju Srbiju na obnovu saradnje uspostavljene s njegovom zemljom za bivše Jugoslavije, a srbijanska poduzeća da stvaraju dodatnu vrijednost Ugandi koja gubi milijarde izvozeći sirovine, ponajprije kafu, te željezo i litij.

Museveni, koji predvodi državno izaslanstvo Ugande u službenom trodnevnom posjetu Srbiji, poručio je poslije razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i sastanka privrednika dviju država, da njegova zemlja proizvodi mnogo sirovina i hrane, ali da gubi milijarde jer prodaje sirovine, a ne gotove proizvode.

Izuzetno sam zahvalan predsedniku Yoweri Kaguta Museveni na poseti Srbiji i Beogradu. Mi ćemo se potruditi da dogovore...

Posted by Aleksandar Vučić on Sunday, 30 July 2023

"Pozivam srpske prijatelje da dođu i sarađuju s nama i stvaraju dodatnu vrijednost", poručio je Museveni.

On je pobrojao kako sve Uganda gubi na svjetskom tržištu, ilustrirajući to primjerom kafe.

Tržište kave u svijetu vrijedi 460 milijardi dolara, a Afrika koja proizvodi kafu, dobija samo 2,4 milijarde, dok Njemačka koja ju ne proizvodi, na kafi zarađuje 6,8 milijardi dolara, ustvrdio je ugandski predsjednik.

To što vrijedi za kavu, vrijedi i za željezo, dodao je Museveni, navodeći kako tona sirove željezne rude košta 47 dolara, a da tona čelika vrijedi od 600 do 900 dolara.

"Nisam dopustio izvoz željezne rude i litija. Misle da sam glup da izvozim litij i da onda oni prave baterije i automobile. Ne, ne, ne! Dođite vi u Ugandu i proizvodite ovdje litij i automobile", rekao je Museveni.

On je istaknuo da se iz Ugande može izvoziti u ostale države Afrike, da ima mogućnost izvoza i u SAD bez kvota, uz sporazum o trgovini s Europskom unijom koji obuhvaća sve osim naoružanja, dok Kampala ima i odlične odnose s Pekingom.

Čast mi je da dočekam još jednog prijatelja Srbije, predsednika Ugande Yoweri Kaguta Museveni Naši bilateralni odnosi...

Posted by Aleksandar Vučić on Sunday, 30 July 2023

Vučić je istaknuo da "historijsko prijateljstvo" s Ugandom nikada nije dovedeno u pitanje i pozvao srpske privrednike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i saradnju s ugandskim kompanijama.

Naglasio je i da je Srbija spremna razgovarati o izvozu oružja i municije, jer je Uganda dopušteni krajnji korisnik, a ponudio je i saradnju u građevinskoj industriji, sektoru zdravstvene zaštite, energetike i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

On je najavio da će koncem augusta Srbija poslati izaslanstvo u Ugandu kako bi se zajednički razmotrile sve mogućnosti za saradnju.

Vučić je rekao i da bi do kraja 2024. mogla biti uspostavljena izravna avionska linija Beograd - Kampala.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...