IGK O IZJAVAMA GRADONAČELNIKA ISTOČNOG SARAJEVA LJUBIŠE ĆOSIĆA: "BiH ima historiju dugu 1000 godina, a RS samo egzistira u njoj"

"Entitet RS sa prefiksom republika i nazivom po samo jednom narodu ne može egzistirati na bosanskohercegovačkoj zemlji, u bosanskohercegovačkom društvu i državi, u ideji Bosne i bosanskom duhu", poručuju iz IGK

  • Politika

  • 30. Jul. 2023  

  • 0

Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) reagirao je na sramne izjave Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji je komentarišući govor reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića kazao da je 'Bosna i Hercegovina srpska zemlja, mi smo vas oslobađali’.

"Ćosićev neljudski i nehuman odnos prema bosanskohercegovačkoj državi jasno govori o karakteru ličnosti. Njegovi antidržavni potezi i istupi u medijima imaju cilj negirati kontinuitet državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ali treba znati da Bosna i Hercegovina nije dejtonska tvorevina nego nastavlja svoje postojanje sa promijenjenim nazivom i sa modificiranom unutrašnjom strukturom. Entitet RS sa prefiksom republika i nazivom po samo jednom narodu ne može egzistirati na bosanskohercegovačkoj zemlji, u bosanskohercegovačkom društvu i državi, u ideji Bosne i bosanskom duhu.

Bosna i Hercegovina se tiče svih nas jer je najplemenitija ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušiti. Da bi Bosni i Hercegovini bilo bolje, njeni narodi i građani trebaju biti gospodari svoje volje, a sluge svoje savjesti. Jer nikad i ništa ne izaziva veću pobunu od nepravde. A nepravda je unutrašnja i vanjska antibosanska koalicija koja radi protiv države, diplomatija koja radi protiv sopstvene države, negiranje sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanje i slavljenje presuđenih ratnih zločinaca, uspostavljanje kulture zaborava umjesto kulture sjećanja.

Smo oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, oni koji priznaju njenu hiljadugodišnju tradiciju treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji branitelja bosanskohercegovačke države. Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Bosna i Hercegovina je bila, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja", saopćeno je iz IGK-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...