KOGA TO LAŽE PREDSJEDNIK SRBIJE: Odakle Vučiću sako od 5.800 i cipele od 1.800 eura, a živi od predsjedničke plaće i ima samo garsonjeru

Jedino objašnjenje koje se čulo od Vučića, jeste da “lažu”o cijenama i da mu sakoe daju iz fundusa.

  • Regija

  • 30. Jul. 2023  

  • 2

Odakle Aleksandru Vučiću cipele skuplje od 1.800 eura, džemper od 400, a patike od 500 eura, kada predsjednik Srbije, osim predsjedničke plaće i garsonjere nema ništa?

Jedino objašnjenje koje se čulo od Vučića, jeste da “lažu”o cijenama i da mu sakoe daju iz fundusa.

No, Boris Tadić, koji je u dva mandata bio šef te države, za Novu.rs kaže da je prvi put od Vučića čuo za postojanje takvog “fundusa” i da je on u vrijeme dok je bio predsjednik Srbije, nosio svoju privatnu odjeću.

Kada je bio premijer, Aleksandar Vučić tvrdio je da nema ni smartphone, a navodno prvi takav telefon dobio je na poklon od ruskog kolege Dmitrija Medvedeva.

No u skupocjenu garderobu srbijanski predsjedsjednik se očigledno daleko bolje razumije.

Tako Vučić nerijetko “šeta” skupe jakne, sakoe, cipele, trenerke i patike.

Korisnici društvenih mreža pronašli su da, primjera radi, cijena džempera, koji izgleda identično onom koji je nosio Vučić, iznosi 400 eura.

Cipele kakve je nosio na press konferenciji viđene su u jednom online shopu i koštaju 1.860 eura, a omiljene “zegna” patike koštale su čak 60.000 srbijanskih dinara (504 eura).

Na jednom javnom nastupu nosio je jaknu identičnu onoj marke “Loro Piana” koja se u tom trenutku nije mogla naći po cijeni jeftinijoj od 2.500 dolara.

O cijenama njegovog sakoa govorio je svojevremeno i Dejana Bulatović, nekadašnji opozicionar, a sada veliki poštovalac Aleksandra Vučića.

Ranije je izjavio da predsjednik nosi sako koji košta više od 700.000 dinara n(oko 5.800 eura). Tviteraši su proverili i cijenu trenerke koju je nosio šetajući Beogradom na vodi, navodeći da ona košta 160 dolara.

Postavlja se pitanje odakle Vučiću novac za sve to, imajući u vidu da se svih prethodnih godina njegovog boravka na Andrićevom vijencu njegova plaća kretala između 950 i 1.700 eura.

Sudeći prema imovinskom kartonu, Vučić ušteđevinu u banci nema, a nije je imao ni svih prethodnih godina. Od imovine posjeduje samo garsonjeru koju mu je kupio otac.

"Ja sam im jako zahvalan što su pokrenuli važnu temu, zahvalan sam njihovim medijima. Lagali su da mi džemper košta 400 eura, a košta 55. Meni sakoe daju iz fundusa, ili mi sašiju, pošto sam gabaritan. Ne koštaju koliko kažu, nego mnogo manje", rekao je Vučić u augustu 2020.

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić prvi put od Vučića je čuo za postojanje fundusa.

"U vrijeme mojih mandata nije postojao fundus i nisam čuo da je ikada postojalo tako nešto. Međutim, s obzirom na to da su stalne predstave i glumatanja jedna od glavnih karakteristika ove vlasti, ni ne čudi što su opremljeni po modelu pozorišne trupe", kaže Tadić.

"Ukoliko su tu reformu u funkcionisanju Predsjedništva naprednjaci uveli i uredili da u skladu sa zakonom traže stavku u budžetu Predsjedništva u tu svrhu, to je jedna od najluđih stvari koje su nam se desile u posljednjih 10 godina", kaže Tadić.

Šta je “fundus”? Fundus bi u ovom slučaju trebalo da bude odjeća u nekoj prostoriji ili skladištu za zajedničku upotrebu.

Trebali bi ga imati pozorišta i televizije.

Nataša Miljković, televizijska novinarka sa stažom na javnom servisu, ali i privatnim televizijama, objasnila šta to znači u njenoj profesiji.

"Kad se kaže da je nešto iz fundusa, to znači da je garderoba koja pripada svima. Dakle, isti sako, haljinu, košulju, pa čak i cipele možete vidjeti na svakom televizijskom novinaru ili voditelju jedne kuće. Ta garderoba se nabavlja ili javnom nabavkom, kupovinom ili kompenzacijom sa nekom modnom kućom", objasnila je Miljković za Vreme, prenosi Nova.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...