NEOČEKIVANI POTEZ: Volkswagen kupio dionice kineske kompanije, planira…

No, kompanija polako gubi od lokalnih konkurenata, a njezin je tržišni udio u Kini prošle godine pao na 15%.

  • Auto

  • 31. Jul. 2023  

  • 0

Volkswagen je kupio udio od 5% kineskog proizvođača električnih vozila Xpeng za 700 miliona dolara i dogovorio strateško partnerstvo za razvoj dva nova modela dok pokušava preokrenuti pad prodaje na najvećem svjetskom tržištu automobila. Kompanije će udružiti snage kako bi razvile dva VW-ova električna vozila srednje veličine za kinesko tržište, koja će biti uvedena 2026. godine, rekao je Volkswagen u izjavi.

Kina je pojedinačno najveće tržište za Volkswagen, na koje otpada oko 40% njegove globalne prodaje i polovica njegove dobiti. No kompanija se suočava sa slabijom prodajom i oštrom konkurencijom lokalnih rivala, kao što su BYD i Tesla, globalni lider na tržištu električnih vozila. Volkswagen je ušao u Kinu 1984. i jedan je od najuspješnijih stranih proizvođača automobila u zemlji. Bio je najprodavaniji brend 2019. godine, kontrolirajući 20% tržišta. No, kompanija polako gubi od lokalnih konkurenata, a njezin je tržišni udio u Kini prošle godine pao na 15%.

U nekim izvještajima se spominje da će VW za svoja kineska vozila koristiti stariju Xpengovu platformu Edward.

U prvom kvartalu 2023., BYD, kineski proizvođač električnih vozila, nadmašio je Volkswagen i postao najveća marka po prodaji u Kini, prema službenim podacima o registraciji osiguranja automobila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...