BISERA TURKOVIĆ, BIVŠA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA BiH: „Naše diplomate se nalaze u vrlo teškoj situaciji…“

Istupi bh. diplomata, ne ruše samo njihov kredibilitet, već i države.

  • Politika

  • 04. Avg. 2023  04. Avg. 2023

  • 2

U bh. diplomaciji ima profesionalaca, ali ima i onih koji nisu došli tom zadatku kada je stručnost u pitanju, smatraju sagovornici BHRT-a. Iako možda i imamo potencijala, neophodno je imati jasan, dobar, kvalitetan politički dogovor u samoj državi da bi uopće diplomatija mogla biti učinkovita.

-Diplomatska konzularna mreža ogledalo je ono stanje koje se događa koje se ogleda u zemlji. Naše diplomate se nalaze u vrlo teškoj situaciji da daju objektivan prikaz da štite interese zemlje da prije svega budu diplomate BiH au isto vrijeme da sačuvaju i objektivnost i nepristrasnost, kazala je bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković .

-Imate vertikalne komunikacije po nacionalnim linijama, po partijskim linijama, nema ono što bi trebalo da bude zajednički stav. Ja mislim da to treba da bude cilj svakome, da se postigne dogovor unutar zemlje i da se na bazi tog dogovora kad se ide vani svi praktično govore istu priču a to je ono što je bio predmet dogovora, kazao je bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak .

Muhamed Šaćirbegović , bivši ministar vanjskih poslova i bh. ambasador u UN-u rekao je kako misli da je najvažnije da BiH ima jasan političko-strateški cilj. Tužno je, ističe Šaćirbegović, što su se mnogi navikli da BiH tretiraju kao temu za diplomatsku diskusiju, a manje kao vrijednog partnera.

Profesor Pavle Mijović pojašnjava da bi se način odabira diplomata mogao poboljšati.

-Ja mislim da u nekim idealnim uvjetima bh. diplomacija kada bi se način kadroviranja promijenio kada bi se dobio neki zakon o vanjskoj politici i vanjskim poslovima mislim da iu ovim datim postavkama bi se mogao infiltrirati i izabrati jedan kadar koji ostaje na neki način vjeran svojim političkim i identitetskim shvaćanjima.

Istupi bh. diplomata, ne ruše samo njihov kredibilitet, već i države. Posao diplomate je da predstavlja svoju državu u svijetu, zastupa njene interese i gradi bolje odnose sa zemljom domaćinom. A, cilj svake zemlje trebao bi biti da njene diplomate predstavljaju samo u najboljem svjetlu, te bilo kakvo odstupanje od diplomatskog kodeksa ne bi smjelo doći u obzir.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...