HAOS U SLOVENIJI: Voda nosi sve, suspendirane vinjete, evakuacija građana, neka mjesta odsječena od svijeta (VIDEO)

Ujedno su zamoljeni svi građani da bez prijeke potrebe ne izlaze iz svojih domova te da se presele na više katove. Vreće s pijeskom dostupne su u Sabirnom centru Medvode, dodaju.

  • Regija

  • 04. Avg. 2023  04. Avg. 2023

  • 1

Zbog jakog nevremena koje je zahvatilo Sloveniju zatvorene su mnoge dionice cesta i autocesta širom zemlje. Na pojedinim dijelovima autoceste iznimno je dopuštena vožnja bez vinjete. Zatvorene su i neke željezničke linije.

Ponegdje u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava, javlja Delo.

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći.

Zbog olujnog nevremena, poplava, nanosa pijeska i blata te odrona zatvorene su mnoge prometnice, javlja slovenski Prometno-informativni centar.

altPromet.si

Zatvorene su i neke željezničke linije, a alternativni promet otežan je i zatvorenim cestama.

Poplave širom zemlje

Vatrogasci su od ranih jutarnjih sati na terenu i u Mozirju, gdje se rijeka Savinja izlila iz korita. “Činimo sve što možemo u datoj situaciji”, objavili su lokalni vatrogasci na Facebooku. Iz Vatrogasne službe za N1 kažu da je situacija ozbiljna i da stvari rješavaju prema prioritetima. Poplavljeno je i mjesto Mozirje.

altFoto: N1 Slovenija

Fotografija ispod snimljena je s gornjeg kata kuće. Voda je na pojedinim mjestima visoka između 1,5 i 2 metra.

Savinja je poplavila i mjesto Ljubno ob Savinji. Lokalni stožer civilne zaštite moli sve građane da ostanu kod kuće i povuku se na sigurno. Prostorije Osnovne škole Ljubno i Radmirje otvorene su svima koji se osjećaju ugroženima, poručuju iz Općine.

U Kamniku su građani obaviješteni da je situacija vrlo ozbiljna i da hitne službe spašavaju živote. “Ukoliko ste ugroženi, sami se povucite na sigurno, ostanite kod kuće jer su sve ceste neprohodne”, priopćili su iz općine. Zbog opasnosti od poplava i odrona, u Kamniku je proglašena opća opasnost, pojedine ceste su neprohodne, a stanje se mijenja iz minute u minutu. Zbog proglašenog izvanrednog stanja danas ne rade dječji vrtići u općini Kamnik.

Portal Neurje.si objavio je da se u Komendi po drugi put oglasila sirena koja upozorava na poplave. Objavili i video iz Mosta pri Komendi na kojem se vide pravi razmjeri poplave.

U Općini Medvode, zbog velike količine oborina, oborinske vode i vodotoci na području cijele općine poplavili su nekoliko objekata i površina. “Aktivirala su se i klizišta. Stožer civilne zaštite i sve vatrogasne i druge interventne službe su na terenu. U tijeku je evakuacija građana na području doline Ločnice, zborno mjesto je Sportska dvorana Medvode”, objavili su na društvenoj mreži Facebook. Ujedno su zamoljeni svi građani da bez prijeke potrebe ne izlaze iz svojih domova te da se presele na više katove. Vreće s pijeskom dostupne su u Sabirnom centru Medvode, dodaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...