PONOVO SE OGLASILA ALMA ČOLO: "Žao mi je, ali to je nezakonito!"

Za zakonitost imenovanja članova uprave javnih preduzeća u Federaciji BiH odgovoran je Nadzorni odbor tog preduzeća...

  • Politika

  • 04. Avg. 2023  04. Avg. 2023

  • 0

Nakon što je juče reagirala na imenovanja u JP Elektroprivreda BiH, Alma Čolo, bivša visoka funkcionerka SDA ponovo se oglasila rekavši da je više vladavine prava u ovoj državi svima bi nam bilo bolje. 

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti: 

"U medijima se pojavila informacija da će jedan vrstan stručnjak, savjetnik državnog ministra, postati generalni direktor jednog javnog preduzeća u Federaciji BiH. 

Može li savjetnik državnog ministra postati član uprave javnog preduzeća, tj. generalni direktor? 

Žao mi je, ali to je nezakonito. 

Naime u članu 5. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine je propisano da izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te funkcije, ne mogu biti članovi poslovodnog odbora, upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

Ova odredba se primjenjuje šest mjeseci nakon što zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici prestanu vršiti funkciju. To znači da bi ovakvo imenovanje bilo nezakonito. Za zakonitost imenovanja članova uprave javnih preduzeća u Federaciji BiH odgovoran je Nadzorni odbor tog preduzeća, resorno ministarstvo koje vrši ovlaštenja po osnovu upravljanja državnim kapitalom u tom preduzeću i naravno Vlada Federacije BiH koja daje saglasnost na imenovanje", zaključila je Čolo.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...