OMILJENO LJETNO POVRĆE: Evo šta će se dogoditi u organizmu ako svaki dan budete jeli lubenicu…

Lubenice se u Egiptu uzgajaju više od 5.000 godina.

  • Zdravlje

  • 05. Avg. 2023  

  • 0

Lubenica je prirodan antioksidans, a to svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma.

Možete je pronaći u supermarketima tokom cijele godine, no najbolje ju je jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.

Košpice lubenice nisu štetne - upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. 

Lubenice se u Egiptu uzgajaju više od 5.000 godina. Trebaju im vrući i sunčani uvjeti da bi uspijevale. Nekim sortama treba i do 130 toplih dana da sazriju. Većina ih sazrijeva za 85 do 100 dana.

Lubenica je povrće

Lubenica sadrži čak 92% vode. Ljudi ih često smatraju voćem zbog slatkog okusa, ali lubenica je zapravo povrće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...