MUFTIJA PORIĆ NA LASTAVICI: "Bosna ide dalje i Bosne će biti usprkos dušmanima"

Muftija je govorio o važnosti dovošta i održavanju dugogodišnje tradicije.

  • Društvo

  • 06. Avg. 2023  

  • 0

Lastavica je važno mjesto za Bosnu i Hercegovinu i za Bošnjake - kazao je danas muftija ljubljanski Nevzet-ef. Porić.

Muftija Porić se, u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, obratio prisutnim na centralnoj svečanosti vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2023“ i prenio selame reisul-uleme.

Muftija je govorio o važnosti dovošta i održavanju dugogodišnje tradicije.

Kazao je da je sve religije imaju svete prostore, a sveto je to ono što izaziva strahopoštovsnje u čovjeku.

Ljudi su uvijek posjedovali kulturu, civilizaciju i religijsku tradiciju, a zadatak tradicije jeste da odgovori čovjeku sadašnjice na osnovu prošlosti o njegovim duhovnim i kulturnim korijenima-kazao je muftija.
Podsjetio je da je u zapadnom društvu sveto potisnuto na rub društvrne hijerarhijske ljestvice.

"Sve više savremena društva postavljaju pitanja kao npr. o abortusu, eutanaziji, bioetičkim pitanjima, reproduktivnoj medicini i drugim pitanjima, a na koja ustvari nema konkretnih odgovora. Kroz 20. stoljeće mnoge države su izgubile važnu vezu sa religijom pa se sve češće javljaju glasovi koji potiču dijalog sa religijom, ali to onda podrazumijeva govor o moralu i etici kojih je u današnjem vremenu sve manje. Zato su važna dovišta koja su nastala iz riječi “dova”. To su sveta mjesta na kojima se uči dova Gospodaru svjetova. Kur’an nas upućuje na dovu, tj. molitvu. Dova je srž ibadeta i izravan kontakt sa Gospodarom svjetova",naglasio je muftija Porić.

Prisutne je pozvao da čuvaju svoju tradiciju dolaskom na ovo mjesto.

"Dolaskom pokazujemo sebi i drugima da poštujemo svoju tradiciju. Ovdje pokazujemo i jačinu naših safova, ljepotu vjere i ahlaka. Lastavicom svjedočimo svoju domovinu koja je napadnuta sa svih strana. Mi smo ovdje da pokažemo svoju ljubav prema domovinu Bosni i Hercegovini i njenim povijesnim tokovima kao i ličnu privrženost zavičaju i rodnoj grudi-poručio je, između ostalog, muftija ljubljanski.

Dodao je da “oni koji s nama žive u ovoj lijepoj državi ne žele joj dobro”.

Namjerno prouzrukuju nepodnošljivo stanje iz kojeg mladi odlazi, jer ne vide životnu perpsektivu. Namjerno se stvara ambijent stagancije u kojem se ništa ne može, a nije tako. Bosna ima perspektivu i to je dokazala u proteklih trideset godina. Dok su drugi narodi kroz 20. stoljeće razvijali svijest o sebi: historiografiju, filologiju, etnologiju, lingvistiku, historiju umjetnosti i druge humanistične discipline, Bošnjacima je to bilo uskraćeno. Bili smo bez države, bez naziva, bez jezika. Nismo mogli kroz obrazovni sistem učiti o bošnjačkoj autentičnoj kulturi, tradiciji i književnosti. Pa unatoč tome, u proteklih trideset godina mnogo toga smo nadoknadili zato što smo pametan, mudar i snalažljiv narod-kazao je muftija.

Naglasio je da “nije situacija idealna ali Bosna ide dalje i Bosne će biti usprkos dušmanima koji joj ne žele dobro”.

"Sa ovog mjesta poručujemo svima da mi želimo multietničku, multikulturalnu i multireligijsku Bosnu i Hercegovinu. Ono što želim da pošaljem kao lastavičku poruku jeste da je naš opstanak u džematu i zbijenim safovima. Ako budemo jedinstveni i složni niko nam neće moći nauditi. Imajte povjerenje u Islamsku zajednicu, jer je to najčvršća i najjača organizacija u Bošnjaka. Zato je stalno napadaju i pokušavaju doskreditirati prvu bijelu ahmediju. Poštujte bijele ahmedije, jer su one uvijek bile i biće uz Bosnu i bošnjački narod", lastavička je poruka muftije Nevzet-ef. Porića.

Zbog kiše, manifestacija se održava u izmijenjenom obliku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...