KOLIKO JE USPJEŠNA NOVA FEDERALNA VLAST: Irfan Čengić nezadovoljan, Muamer Zukić optužuje…

Kako kažu, mnogo je potrošenog vremena.

  • Politika

  • 07. Avg. 2023  

  • 1

Prošlo je stotinu dana od kada je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao novu entitetsku Vladu. Ministri u Vladi FBiH kažu da vladaju dobra atmosfera i pristup koji se, kako je rekao premijer Nermin Nikšić, temelje na međusobnom povjerenju, dogovoru, kompromisu i konsenzusu. Iz Federalnog parlamenta kritike na vlastiti račun – nefunkcionalnost zakonodavne vlasti. Vlast bi trebalo da radi u službi građana, no koliko je zaista uradila za njih?

Svaka nova vlast mora biti posvećena građanima i treba da se angažuje u rješavanju potreba građana, poručuju anketirani građani predstavnicima vlasti. A koliko ozbiljno shvataju građane najbolje pokazuje način na koji obavljaju funkcije za koje su izabrani. Sve je popularnije amandmansko djelovanje i vlada se preko amandmana, ocjenjuju delegati Federalnog parlamenta svoj rad. Tri mjeseca su kažu čekali prvu sjednicu, a kad su je dočekali povučeni su svi bitni zakoni.

"Ja sam i do sada govorio da nisam zadovoljan tempom kojim radi Parlament Federacije i da Dom naroda zaista je sada u ovom mandatu taoc predstavničkog doma“, poručio je delegat u Domu naroda PFBiH Irfan Čengić.

Koliko su spori proces rada i zakonodavna aktivnost, kako ističu delegati, pokazuje i činjenica da se tek razmatraju zakoni koji su bili spremni još prošle godine, a mogli biti usvojeni u mjesecu februaru. Kako kažu, mnogo je potrošenog vremena.

„Mi smo zapravo svi taoci ovakve vlasti u Federaciji, ne bih ja to prebacivao samo na predstavnički dom, ima i Vlada svoj dio odgovornosti, ima i rukovodstvo doma i većima u ovom domu svoj dio odgovornosti. Spor rad, sa aspekta ovog doma to je apsolutno nefunkcionalan rad. Sa aspekta ovog doma,što dolazi na ovaj dom i od vlade i od predstavničkog doma, od ove vlasti, od aktuelne većine je apsolutna i potpuna nefunkcionalnost“, kazao je delegat u Domu naroda PFBiH Muamer Zukić (SDA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...