HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE GORDAN GRLIĆ RADMAN: "Nećemo dopustiti da Hrvati ponovo budu meta javnih progona kao 1991...."

Grlić Radman je na kraju apostrofirao da Vuksanović ima bezuvjetnu potporu Hrvatske kao legitimni politički predstavnik tog naroda u Crnoj Gori.

  • Regija

  • 08. Avg. 2023  08. Avg. 2023

  • 5

-Europski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja sa nedavnom prošlošću, jer je Europska unija zajednica država koja počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Slobodana Miloševića, kazao je za Pobjedu ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. 

Komentirajući optužbe prosrpskih medija i dijela bivših ministara u Crnoj Gori na račun lidera Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića zbog čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska neće dopustiti da Hrvati i njihovi politički predstavnici u Crnoj Gori ponovo budu meta javnih progona.

Portali Borba i IN4S oštro su kritizirali čestitku Vuksanovića nazivajući ga ,,domoljubom“ i ,,dokazanim srbomrscem“ koji ,,slavi etničko čišćenje u zloglasnoj „Oluji“. Osuđuju, pored ostalog, i to što je on kandidat za ulazak u vladu ,,koji u svojim istupima veliča ratne zločine sunarodnika iz komšiluka“.

Grlić Radman je rekao da ga ne iznenađuju napadi iz navedenih političkih krugova na Vuksanovića koji, kako kaže, prijateljskoj i susjednoj državi čestita zvanični državni praznik.

-Tim praznikom se obilježava međunarodno legitimna i legalna hrvatska vojno-redarstvena akcija ,,Oluja“, koja je Hrvatskoj donijela mir, a u Bosni i Hercegovini stvorila temelje za Dejtonski mirovni sporazum, i koja je promijenila strateške odnose u ovom dijelu Europe. Sam gospodin Vuksanović je u svom otvorenom pismu to argumentirano objasnio, kazao je hrvatski ministar.

On naglašava da je vrijeme da političke snage u Crnoj Gori koje pripadaju velikosrpskim političkim krugovima prihvate realnost i suoče se sa prošlošću, jer će se, napominje, spremnost Crne Gore za nastavak europskog puta ocjenjivati i po tome.

-Dakle, evropski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja sa nedavnom prošlošću jer je EU zajednica država koja počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Miloševićev, rekao je Grlić Radman.

Komentirajući poziv bivše ministrice prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, upućen najozbiljnijem kandidatu za mandatara Milojku Spajiću da ne dozvoli ulazak u vladu Vuksanoviću zbog upućene čestitke, Grlić Radman kaže da za građane Crne Gore ne bi bilo dobro da se Crna Gora politički vrati trideset godina unazad.

-Međutim, ovo nije više 1991. godina i Hrvatska neće dopustiti da Hrvati Crne Gore i njihovi politički predstavnici ponovo budu meta javnih progona, poručio je on.

Grlić Radman je na kraju apostrofirao da Vuksanović ima bezuvjetnu potporu Hrvatske kao legitimni politički predstavnik tog naroda u Crnoj Gori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...