INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: "Schmidt treba sankcionirati i RTRS"

Opsada Sarajeva ostaje sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskoj agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku Sarajeva i BiH.

  • Politika

  • 09. Avg. 2023  

  • 0

"Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poziva Visokog predstavnika da hitno sankcioniše Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Rs i Radio televiziju Rs", saopćeno je iz ove nevladine organizacije sa sjedištem u Kanadi.

Marko (11), Mirjana (16) i Damir (17) ubijeni su tokom opsade Sarajeva. Njihova imena našla su se na listi 106 ubijene djece u današnjem Istočnom Sarajevu, koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u entitetu Rs, a koju je, potom, za svrhe priloga, koristio RTRs. Porodica Marka Lukića je potresena, najavljuju tužbu.

"Ne možete sakriti niti ušutkati istinu o opsadi Sarajeva.

IGK poziva Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da na osnovu Bonskih ovlasti sankcioniše Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Rs i Radio televiziju Rs jer su svojim lažima ozbiljno ugrozili mir, stabilnost, ponizili žrtve opsade Sarajeva, anticivilizacijski negirali pravosnažne međunarodne sudske presude.

Istovremeno IGK je pozvao Vladu Kanade, da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH digne glas za sankcionisanje Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina u Rs i Radio televiziju Rs.

Ovo vrijeme istine, pravde i institucionalizacije kulture sjećanja na zločin opsade Sarajeva, opsade koja je bila jedna od najdužih opsada u historiji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada.

IGK ne dopušta da se žeravica istine o patnji glavnog grada BiH ugasi. Niti da se krije bilo gdje. Već mora biti poznata u cijelome svijetu. Vaše laži ima da budu ušutkane. Mnogo je velikih laži spaljeno malim žeravicama istine. Ovo je vrijeme kada u ime bolje budućnosti BiH čuvamo istinu o zločinu opsade Sarajeva.

Opsada Sarajeva ostaje sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskoj agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku Sarajeva i BiH. Istina o zločinu u opkoljenom Sarajevu je problem samo onima kojima smeta bolja budućnost države BiH sa istinskim pokajanjem, istinom i pravdom. Kriminalizacija istine i pravde je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u BiH, ali i unutar internacionalne zajednice u kojoj posebno učestvuje Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Rs i Radio televizija Rs.

Negiranje zločina opsade Sarajeva zasniva se na kontinuitetu ideologije i prakse velikonacionalističke ideje velike Srbije koja živi i danas. Toj ideologiji i praksi su presudili internacionalni sudovi", stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...