DODIKOVE VELIKOSRPSKE MITOMANIJE DOBILE JOŠ LUĐU DIMENZIJU: "Njemačka je u velikoj ekonomskoj krizi pa zato obustavlja projekte u RS" (VIDEO)

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini obavijestila je o tome da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

  • Politika

  • 10. Avg. 2023  10. Avg. 2023

  • 9

Predsjednik bh. entiteta RS dao je "objašnjenje" zašto je Njemačka odlučila zaustaviti projekte u tom entitetu. Naravno, to objašnjenje, pogotovo u nekim dijelovima, nema apsolutno nikakve veze sa stvarnim činjenicama.

No, krenimo redom, Dodik je večeras, gostujući na RTRS-u rekao da odluka Njemačke da uskrati kreditiranje projekata govori o političkom i ekonomskom pritisku na Republiku Srpsku zbog nepriznavanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, pišeKlix.ba.

Međutim, puno je zanimljiviji drugi dio Dodikovog objašnjenja. Naime, prema mišljenju predsjednika RS-a, njemačka je u tolikim finansijskim problemima da na sve načine pokušava naći izgovor i način da poništi ranije potpisane ugovore.

U nastavku Dodik je ustvrdio da je antiustavna politika Republike Srpske, koju Njemačka navodi kao razlog odustajanja od finansiranja četiri projekta, samo izgovor.

Prema njegovom mišljenju, koji nije potkrijepio nikakvim konkretnim dokazima, Njemačka pokušava prikriti nezadovoljstvo prije nekoliko godina dogovorenom cijenom izvođenja pojedinih radova.

"Dakle, napravljen je ugovor sa njemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbijedi finansiranje. Za finansiranje je određena Njemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan prije korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nijemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor... U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana", ustvrdio je Dodik.

Na kraju je zaključio i da je Njemačka nervozna jer se ne ostvaruje njihov plan oko rata u Ukrajini, pa bi trenirali strogoću u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini obavijestila je o tome da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

"Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju", saopćeno je iz njemačke ambasade.

Navode da je pozadina toga nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...