ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: "Ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv..."

-Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbijedile pravne pretpostavke za akciju Tužilastva BiH, poručio je Mehmedović.

  • Politika

  • 13. Avg. 2023  13. Avg. 2023

  • 2

Čestitam svima koji su doprinijeli da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS-a i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS, poručio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović (SDA).

-Konačno je profunkcioniralo pravosuđe koje je bilo zakržljalo u političkim spletkama. Dodik je svojim postupcima bukvalno izazivao institucije da ga procesuiraju, ali je izostala hrabrost kod pojedinaca da naprave taj prelomni korak, pravdajući to nedefinisanim krivičnim zakonom u tom pogledu.

Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbijedile pravne pretpostavke za akciju Tužilastva BiH.

Nadam se da će proces biti ekspeditivan a ne da se „kiseli“ po stolovima Suda BiH.

Ovo ipak vraća vjeru u pravosuđe BiH. Međutim, ovo je manje stvar zasluga Tužilaštva a puno više dosezanja granice tolerancije Dodikove politike od strane međunarodne zajednice. Ne bih rekao da su više imali prostora.

Od 2006. čekamo ovakve poteze. Samo da sve ne završi kao i Inzkov zakon o negiranju genocida jer očigledno ima naznaka da je Tužilaštvo prisilno tražilo oblik „zadovoljavanja“ svih strana.

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i još 11 komandanata i pripadnika Armije Republike BiH bilo je jasno da se nešto priprema protiv Dodika jer je ta optužnica bila očiti politički potez „peglanja“ u javnosti: sad su na vagi dva poteza Tužilaštva i očito da taj način rada nema nikakvog smisla.

Često smo slušali velike i stalne prozivke za „isporučivanje“: sada se mora postaviti pitanje ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv Dodika optužnicom protiv komandanata Armije BiH? Je li to cijena procesuiranja Dodika? Tako je kad se nešto isporuči Dodiku a onda sve druge proziva za „isporučivanje“.

Rad Tužilaštva, u svakom slučaju, mora biti profesionalan, zakonit i ekspeditivan, da bi se vratilo povjerenje u pravosuđe BiH, poručio je Mehmedović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...