RAJ NA ZEMLJI PRETVOREN U ZGARIŠTE: Povećan broj žrtva katastrofe na Havajima (VIDEO)

Broj žrtava požara na Havajima povećan je na 89, ali se strahuje da će broj stradalih biti veći dok spasilački timovi pretražuju zgarišta u gradu Lahajna.

  • Svijet

  • 13. Avg. 2023  

  • 0

Prema nekim procjenama, troškovi obnove Lahaine dostići će 5,5 milijardi dolara, saopćila je Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

U požarima je oštećeno ili uništeno više od 2.200 objekata, a vatrena stihija je zahvatila područje površine više od 850 hektara.

Guverner Havaja Josh Green rekao je na konferenciji za novinare da će broj poginulih nastaviti da raste.

Šef policije okruga Maui John Pelletier rekao je da psi obučeni da otkrivaju tijela pokrili su samo tri posto područja pretrage.

Zvaničnici su obećali da će preispitati državne sisteme za obavještavanje o vanrednim situacijama nakon što su mještani postavili pitanje da li je moglo više da se uradi u smislu upozorenja prije nego što je vatra zahvatila njihove domove.

Neki su bili primorani da spas pronađu u Tihom okeanu.

Sirene stacionirane oko ostrva, čija je namjena da upozore na predstojeće prirodne katastrofe, nikada se nisu oglasile, a nestanci struje i signala mobilne telefonije ometali su druge oblike upozorenja.

Državni tužilac En Lopez rekla je da pokreće reviziju donošenja odluka prije i tokom požara, dok je Grin rekao za CNN da je odobrio reviziju hitnog odgovora.

Zvaničnici su naveli da su kvarovi na komunikacionoj mreži, udari vjetra do 130 kilometara na čas i odvojeni šumski požar učinili skoro nemogućom koordinaciju u realnom vremenu sa Agencijom za upravljanje vanrednim situacijama koja izdaje upozorenja i naredbe za evakuaciju.

"Vremenom ćemo ustanoviti da li smo mogli bolje da zaštitimo stanovništvo", rekao je Grin, dodajući da su višestruki požari i jak vjetar stvorili ekstremno teške uslove.

Ovo je najgora prirodna katastrofa na Havajima koja je premašila cunami iz 1960. godine kada je poginula 61 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...