KUHA NA RELACIJI BANJA LUKA – BEOGRAD: Režimski analitičar javno poručuje – „Dodik više ne može da računa na Vučića…“

Smatra da se Schmidt konsultovao s Vučićem prije podnošenja optužnice protiv Dodika.

  • Regija

  • 15. Avg. 2023  

  • 4

Beogradski politički analitičar Dragomir Anđelković, blizak Miloradu Dodiku, izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio upoznat s namjerom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da podigne optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i da se tome nije suprotstavio.

Anđelković je agenciji Beta kazao da su Vučiću važniji lični politički interesi od interesa srpskog naroda u Republici Srpskoj ili na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje zbog čega vlasti u Beogradu nisu reagovale na podizanje optužnice protiv Dodika, Anđelković je kazao da Vučić sve vrijeme ima dobru komunikaciju s visokim predstavnikom.

„Vučić načelno podržava Dodika i Republiku Srpsku zbog svojih birača, ali u praksi se ne postavlja kao prijatelj ni Dodika ni RS. Vučić podržava Schmidta iako on nema legitimitet jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti. Istovremeno, Vučić u Dodiku vidi neprijatnog partnera, jer mu pravi probleme u odnosima sa zapadom“, ocijenio je analitičar.

Anđelković smatra da se Schmidt konsultovao s Vučićem prije podnošenja optužnice protiv Dodika.

„Schmidt i Vučić održavaju dobre odnose i siguran sam da je visoki predstavnik obavijestio predsjednika Srbije o namjeri da podigne optužnicu protiv Dodika i da za to nije dobio ‘crveno svjetlo’ od Beograda. Dodik više ne može da računa na Vučićevu podršku“, kazao je Anđelković.

Predsjedniku Srbije koji poklanja Kosovo, dodao je, naravno da nije stalo ni do Republike Srpske.

„Vučić se zaklinje u Kosovo i Republiku Srpsku, a u stvari to su za njega monete za potkusurivanje koje bi dao zarad ličnog opstanka na vlasti i poslije toga mirnog odlaska s vlasti kako mu Amerikanci ne bi pravili problem“, zaključio je Anđelković.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a ne visoki predstavnik Schmidt, kako to tvrdi Dodikov beogradski analitičar, podiglo je 11. augusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...