ALMA ČOLO NAJAVLJUJE: „Nema sumnje da će optužnica protiv Dodika i Lukića biti potvrđena, u ovom slučaju moguće je izreći kaznu zatvora do…“

Ovo nije samo suprotno Odlukama visokog predstavnika broj: 15/23 od 1. jula 2023.

  • Politika

  • 15. Avg. 2023  

  • 3

Alma Čolo, pravna stručnjakinja i bivša zastupnica SDA, osvrnula se na predmet protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog potpisivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i objavljivanja u Službenom listu Republike Srpske.

-Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine potvrdi optužnicu u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog potpisivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i objavljivanja u Službenom listu Republike Srpske, te vjerujem da hoće, Dodik i njegov novoimenovani direktor Službenog glasnika će mnogo bolje proći nego da se njihova nezakonita djela kvalificiraju kao "napad na ustavni poredak".

Naime, umjesto kaznene prijave "Napad na ustavni poredak" iz člana 156. KZ BiH Dodik i Lukić podignuti su optužnicu za krivično djelo po članu 203. a KZ BiH "Neizvršenje odluka visokog predstavnika".

Za krivično djelo "Napad na ustavni poredak" propisano je najmanje 5 godina zatvora, a za "Neizvršavanje odluka visokog predstavnika" kažnjen je u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Postoje li u radnjama Milorada Dodika elementi krivičnog djela "Napad na ustavni poredak" za koje je Zakonom propisano minimalna kazna zatvora od 5 godina, što znači da je moguće izreći kaznu zatvora do 20 godina, a za najteže oblike ovog djela može se izreći dugotrajna zatvorska kazna.

Da li je usvajanje Zakona kojim je predviđeno da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i provoditi na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH kriminal, ili je to samo neustavna djelatnost entitetskog zakonodavnog tijela?

Može li Narodna skupština Republike Srpske donijeti propise o suspenziji određenih odredbi Ustava Bosne i Hercegovine?

Članom III/3 b) Ustavom Bosne i Hercegovine propisano je:

1.b) Entiteti i sve njihove upravne jedinice će u potpunosti poštivati ovaj Ustav, kojim su isključene zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i pravne odredbe subjekata koji se s tim ne slažu, kao i odluke institucija Bosne i Hercegovine. ...

Član VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine navodi se da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće.

Da li je NS RS prilikom donošenja ovog zakona postupila suprotno ovim odredbama Ustava? Odgovor je da.

Dakle, postupila je ilegalno ili protuustavno.

Da li je obustava odluke Ustavnog suda na teritoriji entiteta RS nezakonit čin? Nesumnjivo jeste, jer su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće za cijelu teritoriju BiH i za sve njene administrativne nivoe vlasti.

Da li je potpisivanje Uredbe o proglašenju Zakona o neprimjeni odluka Ustavnog suda BiH i njegovo objavljivanje u Službenom listu Republike Srpske, broj: 60/23 nezakonito djelo? Nema sumnje da je.

Ovo nije samo suprotno Odlukama visokog predstavnika broj: 15/23 od 1. jula 2023.

Riječ je o krivičnom djelu "Napad na ustavni poredak", jer se nezakonito pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine na način da se odluke najviše sudskih sudova utvrđenih Ustavom BiH ne provode i ne provode se izvršeno na teritoriji entiteta RS, zaključila je Čolo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...