CRNA GORA I BiH ZAJEDNO U VIŠEMILIONSKOM PROJEKTU: Počinje gradnja i rekonstrukcija važnih dalekovoda

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i predsjednik odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Aleksandar Mijušković.

  • Ekonomija

  • 15. Avg. 2023  

  • 1

Direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović potpisali su danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju o preliminarnim aktivnostima za dva energetska projekta ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona evra, piše Srna.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i predsjednik odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Aleksandar Mijušković.

“Riječ je o projektima Rekonstrukcija postojeće interkonekcije dalekovoda 220 kilovolta Hidroelektrane Perućica-Trebinje i Izgradnja nove interkonekcije dalekovoda 400 kilovolta Brezna`- Sarajevo 20 ili dalekovoda 400 kilovolta Brezna`-Gacko, što će konačno biti odlučeno nakon završetka studije izvodljivosti”, rekao je Pandurević novinarima.

Prema njegovim riječima, značaj ovih projekata ogleda se u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbjeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije.

On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

“Interkonekcija će, takođe, povećati bezbjednost snabdijevanja električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži. Bitno je naglasiti i regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata”, naglasio je Pandurević.

Asanović je ocijenio da je danas urađen veoma važan posao sa partnerima iz BiH.

Prema njegovim riječima, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri “zelene tranzicije”.

On očekuje uspješnu realizaciju započetih poslova.

Asanović je precizirao da vrijednost ovih projekata premašuje nekoliko desetina miliona evra.

“Izgradnja i rekonstrukcija dalekovoda uvijek su skupe investicije. Crnogorski elektroprenosni sistem već je napravio iskorak ove godine i dobio je od Evropske komisije značajna sredstva za izradu studije ivodljivosti upravo za ove projekte, a očekuju se i dodatni grantovi do 20 odsto u odnosu na ukupnu investiciju”, pojasnio je Asanović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...