PROFESOR DANIEL SERWER: „Ne zaboravimo činjenicu da je Srbija mobilizirala vojsku na najviši nivo…“

-Neobjašnjivo je kako možete više da brinete o tome iz kojih zgrada gradonačelnici rade, nego o napadima na policiju, Kfor i mirovne snage NATO-a“, kazao je Serwer.

  • Regija

  • 16. Avg. 2023  

  • 2

Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins, izjavio je da Brisel i Washington ne kriju negodovanje prema aktuelnoj vladi Kosova, ali ocjenjuje da je pritisak koji Zapad vrši na Prištinu nepravedan, dok se međunarodna zajednica prema Srbiji odnosi blago.

Serwer je naveo i da je proces dijaloga u posljednjih godinu dana bio potpuno neuravnotežen, zbog čega podržava inicijativu parlamentaraca iz više zemalja koji su u pismu EU, SAD-u i Velikoj Britaniji zatražili promjene.

„Tokom prošle godine proces dijaloga nije bio izbalansiran, stoga mi je drago što su američki i evropski parlamentarci izrazili zabrinutost po ovom pitanju. Glupost je pritisak na Prištinu, dok se sa druge strane tolerišu akcije Beograda, iako je bilo napada na kosovsku policiju i pripadnike Kfora, kao i bojkot izbora na sjeveru. Ne zaboravimo činjenicu da je Srbija mobilisala vojsku na najviši nivo“, rekao je Serwer u intervjuu za Teve 1.

Serwer je kazao da u Briselu i Washingtonu nedostaje saglasnost prema aktuelnoj vlasti na Kosovu, pa otuda i grublji pristup prema Prištini.

„Ni Brisel ni Washington nisu krili gađenje prema aktuelnoj vlasti na Kosovu. Neobjašnjivo je kako možete više da brinete o tome iz kojih zgrada gradonačelnici rade, nego o napadima na policiju, Kfor i mirovne snage NATO-a“, kazao je Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...