TEŠKA MISIJA: NASA-ino vozilo na Marsu se pokušava popeti na planinu od 2014. godine (VIDEO)

Curiosity je sletio na Mars 2012. godine i već više od jedne decenije pješači kroz crveni prašnjavi krajolik.

  • HiTec

  • 16. Avg. 2023  

  • 2

Poznat kao Curiosity rover, vozilo na Marsu sada istražuje područje kratera Gale na Crvenoj planeti. Ovaj krater star 3,5 milijardi godina nekada je imao vodu, a iz njegovog središta se uzdiže Mount Sharp, brdo visoko 54km. Fotografije i podaci Curiosityja promijenili su viđenje svemira za astronome. Uprkos svojim godinama, Curiosity nastavlja da se penje na planinu kako bi dosegao nove visine učenja i nove spektakularne poglede.

Curiosity je sletio na Mars 2012. godine i već više od jedne decenije pješači kroz crveni prašnjavi krajolik.

U septembru 2014., rover je ostavio za sobom svoje sletište kako bi se popeo na planinu, koja je tehnički poznata kao Aeolis Mons. Međutim, penjanje donosi niz tehničkih izazova.

Prašnjavi pijesak i veliko kamenje predstavljaju opasnost. Područje oko rovera svaki dan moraju nadgledati istraživači koji identifikuju potencijalne zamke i opasnosti koje bi mogle pokvariti vrijedno vozilo.

A kako to oni rade? Oni ne koriste nikakav džojstik ili kontrole, već kodiraju upute koje robot treba slijediti svaki dan. Čak i bez ovih uputstava, ako rover otkrije nešto rizično, odmah se isključuje. Ovo se zove “kvar”.

Bilo je čestih grešaka pri penjanju po teškom terenu planine. Ponekad su bili neophodni obilasci. Posljednjih sedmica, rover je istraživao regiju Jau. Ovo područje ima mnogo sićušnih kratera koji su nastali fragmentiranim udarima asteroida. Naučnici žele da saznaju više o njima.

Curiosity može koristiti svoju bušilicu ili robotsku ruku – opremljenu kamerom – da sazna više o svom okruženju, a zatim pošalje sve svoje podatke na Zemlju.

Kako piše MyModernMet, Curiosity je snimio sliku kako gleda na planinu 2019. S obzirom na to da se Curiosity kreće prosječnim tempom od oko 27 metara na sat, a putovanje na planinu čak i ovako daleko je nevjerovatno putovanje.

Skoro deceniju, Mars rover Curiosity je pješačio na planinu Sharp, planinu koja se nalazi unutar 54km širokog kratera Gale na površini planete.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...