OSCE OSUDIO DODIKOVE PRIJETNJE MEDIJIMA: “Ekstremne izjave potiču na nasilje”

OSCE najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinarki i novinara i naglašava važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući njihovu fizičku sigurnost, sigurnost njihovih prostorija i domova te osuđuje strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici.

  • Politika

  • 16. Avg. 2023  

  • 0

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler osuđuju nedavne ponovljene, otvorene i direktne prijetnje, kao i optužbe od strane predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika upućene medijima N1, Capital, BN TV, te magazinu Buka.

Izjavljena namjera predsjednika Dodika da podnese tužbe protiv ovih medijskih organizacija zbog navodne destabilizacije RS i podrivanja njegove pozicije na vlasti, uz njegove tvrdnje da navodno dobijaju međunarodna sredstva u tu svrhu, jasno su usmjereni na ušutkivanje i targetiranje novinara, kao i na utišavanje nezavisnih i oprečnih glasova. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na nedavni korak Narodne skupštine Republike Srpske kojim je, 20. Jula 2023. godine, ponovo kriminalizovala klevetu u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

„Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore atmosferu neprijateljstva, pa čak i potaknu na nasilje“, istakao je ambasador Aggeler. “Prijašnji slučajevi slične retorike doveli su do napada na novinare i zagovornike ljudskih prava od strane grupa huligana, uz zapanjujuće slabe i nedovoljne reakcije organa za provođenje zakona koji nisu uspjeli pronaći i procesuirati počinioce i zaštititi građane od nasilja”, dodao je.

“Osuđujem optužbe protiv novinara televizije N1, Capital, Buka i BN”, navela je Ribeiro. Predstavnica OSCE-a za sloboda medija je podsjetila na Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara iz 2018. godine, usvojenu konsenzusom svih država članica OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. U ovoj odluci one “pozivaju političke lidere, javne službenike i vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili odobravanja – i da nedvosmisleno osude – nasilje nad novinarima, a sve to u cilju smanjenja rizika ili prijetnji s kojima se novinari mogu suočiti te izbjegavanja podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i poštovanja značaja nezavisnog novinarstva.”

OSCE najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinarki i novinara i naglašava važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući njihovu fizičku sigurnost, sigurnost njihovih prostorija i domova te osuđuje strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici.

“Očekujemo da će se vlasti u RS-u poštovati svoju obavezu da obezbijede zaštitu svih građana RS-a, uključujući i novinarke i novinare, od mogućih posljedica ovakvog zapaljivog govora. Slobodni i nezavisni mediji su kamen temeljac svakog demokratskog društva, a OSCE naglašava važnost njegovanja okruženja u kojem novinari i medijske organizacije mogu djelovati bez straha od odmazde”, zaključili su Ribeiro i Aggeler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...