TRAŽI SE HITNA REAKCIJA: Nakon novog zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić zatražena smjena direktora, Hurtić ponudio pomoć

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć

  • Društvo

  • 16. Avg. 2023  

  • 0

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH oglasila se saopćenjem u kojem traže hitnu smjenu rukovodstva Zavoda Pazarić nakon što su se pojavili novi snimci zlostavljanja štićenika koje je objavila Al Jazeera Balkans.

"Tri mjeseca po kabinetima u Vladi, naš zahtjev za smjenu direktora Zavoda Pazarić skuplja prašinu i niko se po tom pitanju zvanično ne oglašava. Čak ni kada se šalju upiti i urgencije! Od ministra rada i socijalne politike, na sastanku 27.6.2023. dobili smo informaciju da je “zadovoljan radom direktora Pazarića”, a kao što smo vidjeli, nema komentar na snimak koji je emitovan. Je li ovo konačni stav Vlade po našem zahtjevu? - ističu iz Unije.

Unija OSIFBiH također zahtijeva i traži da se u roku od dva dana održi hitan sastanak sa premijerom i nadležnim ministrima u Vladi Federacije BiH na kojem očekujemo da čujemo jasne stavove po pitanju naših zahtjeva i budućih aktivnosti.

A od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH tražimo da se hitno pristupi organiziranju tematske sjednice o položaju osoba sa invaliditetom, na kojoj će biti donijeti zaključci i rokovi koji bi bili obavezujući za Vladu. Podsjećamo javnost da smo zahtjev za održavanje ove sjednice podnijeli prije više od šest mjeseci. Ni nakon brojnih upita i slanja urgencija, do sada niko nije odgovorio!

Iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH pozivaju sva udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom i porodice djece sa poteškoćama u razvoju da se zajedničkim snagama izborimo protiv nepravde i katastrofalnog stanja u kojem se naša populacija nalazi.

"Pozivamo sve one koji imaju saznanja o bilo kakvom vidu nasilja ili lošeg postupanja prema korisnicima usluga ustanova socijalne zaštite u Federaciji BiH da konačno progovore i prijave ove slučajeve. Pozivamo sve čestite i požrtvovane uposlenike u ustanovama socijalne zaštite da se ograde od ovakvih postupaka i stanu javno i u potpunosti u zaštitu dostojanstva korisnika, ali i svoje profesije. Ovo već jednom mora prestati, a osobe sa invaliditetom moraju konačno ostvariti prava koja im pripadaju. Mi nikada odustati nećeme", navode iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH.

Nakon objave priloga oglasio se ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić koji je osudio bilo kakav oblik nasilja nad djecom, a posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom.

Neophodnim smatra da sve institucije u državi počnu primjenjivati pravilnike o načinu rada sa djecom, a koji bi bio u najboljem interesu za ovu populaciju, bez obzira na
njihovu dob, spol, etničku pripadnost i drugo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom. Također, nužan bi bio i efikasan sistem nadzora nad njihovim radom, kako bi se preduprijedile neželjene situacije, odnosno, posljedice nehumanog i neprofesionalnog postupanja prema djeci. Jedna od efikasnih mjera koja nedostaje Bosni i Hercegovini, a koju treba što prije uvesti u praksu, jeste uspostava nacionalnog preventivnog mehanizma, koji bi nadzirao nehumano ponašanje u svim ustanovama zatvorenog tipa.

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...