POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV PROTIV DRAGANA, JOSIPA I MARINKA: Evo šta su radili na bezinskim pumpama u BiH

Optužnicu kojom se sumnjiče trojica Hercegovaca za privredni kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlasti po krivičnom zakonu Federacije BiH je i Općinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.

  • Hronika

  • 16. Avg. 2023  

  • 0

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je nakon provedene istrage podiglo optužnicu koja je zatim i potvrđena protiv Dragana Filipovića (57) iz Čapljine, Josipa Leženića (58) iz Neuma i Marinka Perića (64) iz Stoca, zbog privrednog kriminala.

Optužnicu kojom se sumnjiče trojica Hercegovaca za privredni kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlasti po krivičnom zakonu Federacije BiH je i Općinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.

Optužnicom se sumnjiče da su u periodu 1. marta 2015. do 31. oktobra 2015. godine, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi “Petrol” d.d. Ljubuški, u svojstvu voditelja podružnica, ujedno i poslovođe na benzinskim pumpama: BP Čapljina 1, na adresi Tasovčići bb i BP Čapljina 2, na adresi Braće Radića 7 – poslovođa Dragan Filipović, na BP Neum, na adresi Magistrala bb – poslovođa Josip Leženić i na BP Stolac, na adresi Stjepana Radića bb i BP Masline (općina Stolac) – poslovođa Marinko Perić, svi iskoristili svoja ovlaštenja koja im njihove funkcije daju u pogledu upravljanja i rukovođenja poslovima na benzinskim pumpama kao podružnicama pravne osobe “Petrol” d.d. Ljubuški.

Kako se navodi u optužnici, oni nisu obavljali službenu dužnost propisanu Sistematizacijom radnih mjesta unutar službi gospodarskog društva “Petrol“ d.d. za radno mjesto poslovođa pumpe u vidu obaveze da predaju novčane vrijednosti (dnevni utržak) u banku ili računovodstvo firme.

Nastavili su, kako se navodi, obavljati poslovne aktivnosti na BP Stolac, BP Masline, BP Čapljina 1, BP Čapljina 2, BP Neum, nabavljati i prodavati robu – gorivo i dodatni prodajni asortiman, vršiti gotovinska plaćanja dobavljačima robe i goriva, prekinuvši informatičku povezanost sa sustavom u sjedištu društva.

Na taj način su, samostalno, bez dozvole Uprave društva, organizirali poslovanje na navedenim pumpama, a da ostvareni promet roba i usluga po pumpama pojedinačno nisu predavali u banku niti u firmu.

Znajući da promet podliježe obračunu i zakonskoj obvezi plaćanja poreza od strane pravne osobe kao poreznog obveznika, koju poreznu obvezu u vidu PDV-a i navedene pristojbe su stvorili na štetu pravne osobe i svi pristali na nastupanje poreznih obveza na teret pravne osobe po pumpama, pojedinačno.

Posljedicom tih radnji optuženih, društvo “Petrol” d.d. Ljubuški, pravomoćnim rješenjem Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje je obvezano na plaćanje poreznih obveza za porezno razdoblje od marta 2015. godine do zaključno sa oktobrom 2015. godine, nastalih na naprijed navedenim pumpama u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM, za koji iznos je oštećen “Petrol” d.d. Ljubuški.

Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženih u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM.

Općinski sud u Čapljini je za 29. augusta 2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih, navedno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...