OBEĆANJE, LUDOM RADOVANJE: Šta je do sada uradila Vlada premijera Nermina Nikšića…

O djelima jedne od ministrica Sanje Vlaisavljević kada je riječ o podjeli novca za institucije kulture i sporta sve je već poznato.

  • Politika

  • 18. Avg. 2023  

  • 2

Analizira je ovo prvih 100 dana rada Vlade Federacije na čijem je čelu Nermin Nikšić.

U predizbornoj kampanji mnogo obećano, nešto i ispunjeno, a mnogo toga i dalje na čekanju. Od burnog imenovanja novog saziva Vlade Federacije prošlo je stotinu dana. Vrijeme je za polaganje računa građanima. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić tada je najavio ambiciozan program i velike ciljeve. Sada mnogo skromnije - zadovoljan postignutim. Iako prostora za nezadovoljstvo ima, u prvom planu, ipak, postignuća.

„Imamo okončanu priču oko reformskih energetskih zakona što je jedan od uslova na ispunjavanju naših obaveza na EU putu. Smatram vrlo važnim istaknuti zakon usvojen od strane Vlade i koji je usvojen u oba doma parlamenta FBiH to je zakon o zaštiti civilnih žrtava rata koji prvi put prepoznaje neke kategorije“, kazao je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP) (3.8.2023).

Od 490 datih obećanja, tek 23 posto ispunjenih. Pravna država na čekanju jer sva obećanja i najavljene reforme za sada samo u najavi. Ipak, vodeći se istinom Istinomjera u oblastima socijalne politike i obrazovanja, obećanja su pretočena u konkretne poteze. Iako u pojedinim oblastima dobrih poteza ne manjka, nedostaje brža realizacija važnih kadrovskih promjena.  

“Ono čime sam nezadovoljan su spore smjene rukovodica javnih preduzeća prethodnog režima iza nas ,ali to će ići mnogo brže sada od septembra“, rekao je Vojin Mijatović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH (SDP) (9.8.2023).

U iščekivanju septembarske ofanzive na smjenu kadrova, to ostaje najveća zamjerka novom sazivu Federalne vlade, javnosti, ali i konkretne izvršne vlasti. Jer, spore smjene rukovodilaca javnih preduzeća sa sobom nose i brojne posljedice. Smjena Upravnog odbora Elektroprivrede BiH sa generalnim direktorom koja je ocijenjena kao dobra, naš sagovornik upozorava zakašnjela je odluka.

„Rukovodstvo menadžmenta Elektroprivrede je koristilo rudare da bi se svetilo Vladi zato što se spremala njihova smjena. Trebala je smjena da bude ranije onda bi problem rudnika koji je bio na sceni bi bio prethodno riješen“, navodi za FTV Žarko Papić, politički analitičar.

Od imenovanja, pa tokom 100 dana rada, novi ministri predvođeni premijerom bili su pod lupom javnosti, ali i na udaru kritika. Do sada, čini se nezabilježenih. A veliki pritisak javnosti jednak je velikim očekivanjima. Dok se domaći političari međusobno upoređuju i lopticu odgovornosti uvijek prebacuju na tuđi teren, za evropskim liderima uveliko kasne.

„Dobre rade svoj posao međutim ako to uporedimo sa radom vlada u razvijenim demokratijam nemamo prostora za veliko zadovoljstvo morali bi uraditi više. Da bi vlada radila više građani moraju raditi više, tj. da više traže od političara i da izlaze na proteste“, smatra Ivana Marić, politička analitičarka.

A protesti su rijetka pojava, na koju se nerijetko nadležni ogluše. Za zahtjeve građana put do dnevnog reda je trnovit. Kada je vrijeme za polaganje računa umjesto izvještaja građani dobiju Program rada Federalne vlade, na koji se čekalo gotovo četiri mjeseca. Obećanja ponovo ne manjka, uvjeravaju, radit će se, a u fokusu snažna ekonomija i poboljšanje životnog standarda građana. Ipak, djela uvijek prevagnu riječi. A vremena pred ministrima predvođenih premijerom da ciljeve pretoče u konkretne poteze - sasvim dovoljno. No, o djelima jedne od ministrica Sanje Vlaisavljević kada je riječ o podjeli novca za institucije kulture i sporta sve je već poznato.

Suma - sumarum - nekoliko zakona, nedovoljno imenovanja, podjela novca, spašavanje Zraka, dosta politizacije i 23 posto ispunjenih od 449 obećanja.

Naravno, ne treba zaboraviti povećanje penzija i podjelu grant sredstava za poljoprivrednike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...