BAKIR IZETBEGOVIĆ UZBURKAO JAVNOST: "Stranke Trojke spremaju napraviti nepopravljive ustupke Dodiku i Čoviću..."

Nekada politički i reformski zamah, istina, više najavljivan nego realizovan, nestao je u moru politikantstva, blokada, prepucavanja i žestokih obračuna ideologija na suprotnim stranama.

  • Vijesti

  • 18. Avg. 2023  18. Avg. 2023

  • 2

Previše je ključnih pitanja na ispitu pred državom Bosnom i Hercegovinom. Nesumnjivo, napadi na njene institucije i vitalne strukture državnosti nikada nisu prestali.

Nekada politički i reformski zamah, istina, više najavljivan nego realizovan, nestao je u moru politikantstva, blokada, prepucavanja i žestokih obračuna ideologija na suprotnim stranama.

Gost Dnevnika 3 FTV-a bio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Govoreći o proteklom periodu nakon općih izbora Izetbegović je ustvrdio kako su stranke Trojke učinile niz ustupaka na štetu države i probosanskog bloka, varajući, kako je rekao, i sebe i nas da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik promijenio i da SDA nije znala s njima. Očigledno je, kaže, da su stvari lošije.

"Ništa dobro nije urađeno, ništa od onoga što su obećavali da će uraditi, a urađeno je puno toga lošeg. Napravljeno je niz bespotrebnih ustupaka da bi se ušlo u vlast i da bi se sačuvao neki mir i stabilnost, kako su ih stranci ubijedili, na račun probosanskog patriotskog bloka, u korist strana koje predvode Milorad Dodik i Dragan Čović. Dali su im četvrte delegate, pozicije, na koje su imenovali ljude s crnih lista. Dodiku su prepustili sigurnosni sektor, energetski sektor prepuštaju Dodiku i Čoviću, izgradnju cesta prepuštaju HDZ-u", naveo je Izetbegović.

Tvrdi i kako se stranke Trojke spremaju napraviti "nepopravljive" ustupke, pa je naveo da su to državna imovina, Izborni zakon i Ustavni sud BiH.

"Ustavni sud je zadnja brana koja će zaustavljati udare na državu jednog dana kad ovdje više ne bude stranaca i OHR-a i on se ne smije ostaviti", istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA u Dnevniku je govorio, između ostalog, i o tome gdje je ova stranka danas i i šta joj je plan te da li postoje zajednički interesi SDA i Trojke zbog države ili su stranačke nesuglasice pretežak teret.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...