ZNANSTVENICI DOŠLI DO VELIKOG OTKRIĆA: Ukoliko imate ove simptome – odmah krenite doktoru…

Studija je uključivala grupu zdravih odraslih osoba koje su bile podvrgnute ispiranju usne šupljine kako bi se procijenila razina bijelih krvnih stanica.

  • Zdravlje

  • 19. Avg. 2023  

  • 0

Znanstvenici su možda otkrili novu metodu za prepoznavanje ranih znakova upozorenja na kardiovaskularne bolesti pomoću jednostavnog uzorka sline.

Istraživanje, koje je proveo tim znanstvenika, uključujući dr. Trevora Kinga s kanadskog Univerziteta Mount Royal, usredotočilo se na vezu između upale desni i kardiovaskularnih problema. Cilj im je bio utvrditi mogu li razine bijelih krvnih stanica u slini koje ukazuju na upalu desni poslužiti kao pokazatelji kardiovaskularnih bolesti.

Studija je uključivala grupu zdravih odraslih osoba koje su bile podvrgnute ispiranju usne šupljine kako bi se procijenila razina bijelih krvnih stanica. Te su stanice prepoznate kao markeri upale desni.

Početni znak lošeg zdravlja

Istraživanje je otkrilo korelaciju između povišenih razina bijelih krvnih stanica i kompromitirane dilatacije posredovane protokom, što je početni znak lošeg zdravlja arterija.

Čak i kod mladih zdravih odraslih osoba, niske razine oralnog upalnog opterećenja mogu imati utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema — jedan od vodećih uzroka smrti u Sjevernoj Americi, kaže dr. King, naglašavajući važnost otkrića koje je objavljeno u časopisu Frontiers in Oral Health.

Parodontoza, uobičajena infekcija desni, prethodno se povezivala s kardiovaskularnim bolestima zbog mogućnosti da upalni faktori uđu u krvotok kroz desni i oštećuju krvožilni sistem. Tim istraživača, uključujući prvog autora Ker-Yung Honga, koji trenutno studira stomatologiju na Univerziteta Zapadnog Ontarija, namjeravao je istražiti može li oralno zdravlje igrati ulogu u procjeni kardiovaskularnog rizika čak i kod pojedinaca bez dijagnosticiranih parodontnih problema.

Ključni pokazatelji

Ključni pokazatelji kardiovaskularnog rizika identificirani su kao brzina pulsnog vala, kojom se mjeri krutost arterije i dilatacija posredovana protokom, koja mjeri sposobnost arterija da se prošire radi poboljšanog protoka krvi. Navedene metrike izravno procjenjuju zdravlje arterija i doprinose riziku od kardiovaskularnih bolesti.

U studiji je sudjelovalo 28 mladih sudionika nepušača u dobi od 18 do 30 godina bez kardiovaskularnih stanja ili lijekova, kao i bez povijesti prijavljenih parodontnih bolesti. Sudionici su gladovali šest sati prije posjeta laboratoriju, tokom kojih su ispirali usta kako bi uzeli uzorke za analizu. Mjereni su krvni tlak, dilatacija posredovana protokom i brzina pulsnog vala.

Test ispiranja usta može se koristiti na godišnjem pregledu kod obiteljskog liječnika ili zubara. Lako je primijeniti kao alat za mjerenje oralne upale u bilo kojoj klinici, ističe dr. Michael Glogauer sa Univerziteta u Torontu, koautor studije.

Veza postoji, ali...

Istraživanje je otkrilo značajnu vezu između visokog broja bijelih krvnih stanica u slini i kompromitirane dilatacije posredovane protokom, što ukazuje na povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, nije pronađena povezanost između bijelih krvnih zrnaca i brzine pulsnog vala, što sugerira da dugoročniji utjecaji na zdravlje arterija još nisu nastupili.

Znanstvenici su predložili da bi upala iz usta potencijalno mogla ući u krvožilni sistem i spriječiti proizvodnju dušikovog oksida u arterijama, smanjujući njihovu sposobnost da reagiraju na promjene u protoku krvi. Nalazi studije naglašavaju važnost optimalne oralne higijene i redovitih posjeta stomatologu, posebno u svjetlu ovih dokaza.

Dr. King naglašava da je studija bila pilot projekt i da ima za cilj proširiti grupu sudionika kako bi se dodatno istražili dobiveni rezultati. Osim toga, kanadski znanstvenici planiraju uključiti pojedince s različitim razinama gingivitisa i uznapredovalog parodontitisa kako bi dobili dublji uvid u utjecaj različitih razina upale desni na kardiovaskularne mjere, piše EurekAlert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...