PLENKOVIĆEVI KRITERIJI: Hrvatska sigurno utočište za kriminalce i ubicu Vedrana Puljića, dok vrše pritisak na Grčku!

Nije se Hrvatska libila preuzeti oval slučaj i biti blagonaklona prema Knezoviću, jer očito im ne smeta huliganizam kada on pogađa Bosnu i Hercegovinu.

  • Politika

  • 19. Avg. 2023  

  • 1

Bliži se 14. godina od kako je na ulicama Širokog Brijega ubijen navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić. Za njegovo ubistvo, koje se dogodilo 4. oktobra 2009. godine, još uvijek niko nije odgovarao te je poražavajuće da se ubica i danas još uvijek slobodno kreće, piše nvoisnka agencija Patrija.

Nemoguće je ovu priču zaboraviti, baciti je vjetru, posebno danas kada Hrvatska na čelu sa Andrejom Plenkovićem pokušava na sve moguće i nemoguće načine izvući iz Grčke navijače koji su napravili veliki nered, i dok se među njima moguće krije i ubica mladog Grka.

Plenković je kazao da hrvatska Vlada najoštrije osuđuje huliganizam i navijačko nasilje, koje predstavlja negaciju sporta te čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske.

Kako divno i licemjerno rečeno, jer podsjetit ćemo da je početkom proše godine Županijski sud u Splitu pravomoćno oslobodio Olivera Knezovića za ubistvo Puljića te ga je osudio na četiri godine zatvora zbog izazivanja opće opasnih radnji.

Nije se Hrvatska libila preuzeti oval slučaj i biti blagonaklona prema Knezoviću, jer očito im ne smeta huliganizam kada on pogađa Bosnu i Hercegovinu.

Ne oglašava se Plenković, a još manje Zoran Milanović kada se diljem stadiona koji su na teritoriju pod kontrolom HDZ slavi UZP i veliča ratni zločin.

Dvojno državljanstvo omogućava sve vrste benefita kriminalcima, ratnim zločincima i osumnječenicima za najteža krivična djela. Prebjeg u Hrvatsku ili obrnuto čini se raj za one koji izbjegavaju ruku pravde, ako ona uopće postoji na ovim prostorima.

Dvojna državljanstva politički su instrument za dobijanje izbora, a sporazum o izručenju često ne vrijedi!

Tako Lejla Fazlagić-Pašić, protiv koje je u Sarajevu potvrđena optužnica za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja, pranje novca, krivotvorenje isprave, te prevara, a koja se već nekoliko godina nalazi u bjekstvu u Hrvatskoj mirno živi dok je bh. pravosuđe traži.

Među istaknutim bjeguncima, o kojem mediji bruje godinama je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koji je, nakon što je osuđen na deset godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, utočište našao u Hrvatskoj.

Nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda FBiH, kojom je osuđen na kaznu zatvora od 4 i pol godine zbog otimačine mostarskog hotela 'Ero', u Zagreb se sklonio i Ivan Bender, bivši visoki dužnosnik HDZBiH.

Zbog afere Hercegovačka banka početkom 2004. godine raspravljalo se i o izručenju bivšeg saborskog zastupnika, generala Ljube Ćesića Rojsa. Prije više godina Hrvatska je Bosni i Hercegovini odbila izručiti i generala HVO-a Ivana Andabaka, jednog od osumnjičenih za atentat na zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Jozu Leutara.

U Hrvatsku je pobjegao i Željko Raguž, nakon što su ga vlasti u BiH optužile za pljačku SAB banke, utaju poreza i zlouporabu položaja.

U Hrvatskoj se krio i bivši radnik federalnog ministarstva odbrane Ivan Azinović i general Ivan Medić, također osumnjičeni u slučaju Hercegovačka banka.

Zlatan Mijo Jelić, komandanta MUP-a tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, godinama izbjegava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je podiglo optužnicu za ratni zločin, koju je Sud BiH potvdio.

Jelić se od bh. vlasti krije u Hrvatskoj, koja je preuzela pokretanje istrage protiv njega za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine.

Podsjećamo, nakon što je pred Županijskim sudom u Mostaru započeo proces protiv njega, u susjednu zemlju sklonio se i Boško Boko Previšić, upravitelj logora Gabela, kao i osuđeni za ratne zločine u Mostaru Romeo Blažević. U Splitu se skrasio i Miroslav Anić Firga, koji se sumnjiči da je s Dominikom Ilijaševićem Comom predvodio jedinicu Maturice u zločinačkom pohodu na Stupni Do.

Na listi koja je još od 2009. godine kruži Vijećem ministara BiH su i počinioci teških krivičnih djela koji se slobodno šetaju Hrvatskom: Krunoslav Bonić, Mato Tomić, Josip Topić, Albert Topić i Josip Bikić, za kojima je raspisana potjernica zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u BiH, zatim Darko Drmač, za kojim se traga zbog ubojstva i teških slučajeva razbojništva te Mijo Šola i Velimir Galir, koji se terete za pokušaj ubistva.

Skoro da je nemoguće pobrojati sve slučajeve prebjega, dok Hrvatska tvrdi da nam je prijatelj i pomoć na našem putu ka Evropskoj uniji.

Pri tome ne daju niti jedan konkretan primjer te pomoći. Ako misle na Izborni zakon BiH i činjenicu da su lobirali kod Christiana Schmidta izmjene koje su BiH učvrstile u nacionalnim podjelama, onda su nam sve osim prijatelji!

Jer s ovakvim Izbornim zakonom BiH ne može ni metar bliže EU, a niti s prijateljima kao što je Hrvatska!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...