SVE OČI UPRTE U TUŽILAŠTVO BiH: Istraga protiv Nenada Stevandića za sada na čekanju

"Nije sve prikazano ali Stevandić i Kajkut su bili tu, njih dvojica su me udarali. Vidi se kad me je Kajkut udarao, Stevandić je rekao nemoj ja ću i onda su me tamo između auta i zida gazili", priča Skopljak.

  • Politika

  • 19. Avg. 2023  

  • 5

Ratna uloga Nenada Stevandića ide na provjeru. Ratni snimak iz Kotor Varoši na kojoj je predsjednik Narodne skupštine RS, ponovo je uzdrmao javnost. Potvrde od Stevandića da je on mladić u ratnoj uniformi nema, ali ima od žrtve sa tog snimka Fikreta Skopljaka. Iako su sve oči uprte u Tužilaštvo BiH koje je zaprimilo prijave, istraga protiv Stevandića za sada je na čekanju.

Nekada u ratnoj uniformi sa crvenom beretkom i puškom, sada na poziciji predsjednika u Narodnoj skupštini RS. Nenada Stevandića ratni snimak iz Kotor Varoši ponovo je doveo u fokus javnosti. Ali uz novu - jasniju dimenziju.

Čovjek sa snimka, Fikret Skopljak, prepoznao je one koji su ga tada zlostavljali.

"Nije sve prikazano ali Stevandić i Kajkut su bili tu, njih dvojica su me udarali. Vidi se kad me je Kajkut udarao, Stevandić je rekao nemoj ja ću i onda su me tamo između auta i zida gazili", priča Skopljak.

Stari snimak, ali uz nove krivične prijave. Najnovija adresirana na Stevandićevo ime, upućena iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, prenosi Federalna.ba.

Razlog - osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti za vrijeme agresije na BiH. Stevandiću kritike, Schmidtu poziv da iskoristi bonske ovlasti.

"Visoki predstavnik i Pravosudne institucije BiH su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja. Jer Stevandić zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim establišmentom uvode BiH u nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive" - Institut za istraživanje genocida Kanada.

Nesagledive posljedice ugasilo bi hlađenje političke klime. No ni pregrijana atmosfera za Schmidta nije povod da posegne za bonskim ovlastima. Za sada sve ostaje na upozorenjima. Ratna uloga Nenada Stevandića ide na provjeru.

"On se ne treba zavaravati - pravednost vrijedi za sve, naročito za ljude koji obavljaju javnu funkciju. Moramo postići da ljudi, koji su počinioci krivičnih djela, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti ili genocida, ne mogu biti na javnim pozicijama u BiH. Tu mjeru treba primijeniti na svakoga, pa i na Stevandića", kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Adekvatna mjera čeka se i iz Tužilaštva BiH. No, za sada se ne nazire. Istrage još nema, pa ni nakon Skopljakovih optužbi. Iako su sve oči uprte na njihovu adresu, nema ni preciziranja da li namjeravaju pokrenuti istragu, samo kratko saopćenje.

"U proteklih nekoliko dana, zaprimljena je prijava koja se odnosi na navedene događaje" - Tužilaštvo BiH.

A novi događaji za Stevandića su obično recikliranje starih laži. Ne ostavlja prostora ni za dozu iznenađenja jer, očekivano, krivce vidi u Schmidtu i američkim zvaničnicima. A njihove poteze kao režirani pokušaj da se onesposobe oni koji vode i brane Republiku Srpsku.

"Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje. Lažima se istina ne dokazuje, već upravo suprotno što će se i ovaj put desiti. Sa velikim ponosom i mirom podnosim i raskrinkavam sva podmetanja i laži" - Nenad Stevandić, predsjednik NSRS (US).

Na upite Stevandiću da li je laž ili istina da je zlostavljao

Skopljaka na ratnom snimku, odgovora nema. Ali i bez riječi potvrde, oči vide jasne dokaze. Izostat će i odgovor na pitanje kako oni sa sumnjivom ratnom historijom, potkrijepljenom jasnim dokazima, obnašaju rukovodeće pozicije. U pravnoj državi koja ima dostojanstvo, taj scenario ne bismo gledali. Međutim, bh. realnost je sasvim drugačija.

"Elementarna bahatost kojemu nije ni na kraj pameti mogućnost da se ispriča ljudima koje je sam zlostavljao. Masa ih je u BiH koji su izbjegli sudbinu prijava za zločine počinjene u ratu 92-95 ali to ne znači da nisu odgovorni", kaže akademik Slavo Kukić.

Dok je dokazivanje odgovornosti na čekanju, Stevandić i slični njemu žive na američkoj crnoj listi, uz sumnjivu ratnu prošlost. Negativnih posljedica po kredibilitet nema, naprotiv. Važne funkcije i dalje pripadaju upravo njima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...