"POVLAĐIVATI SE NE SMIJE. NIKOME!": Zašto jako brine Facebook objava Nermina Nikšića

Razgovarati se treba. Apsolutno! Povlađivati se ne smije. Nikome!

  • Mini market

  • 20. Avg. 2023  20. Avg. 2023

  • 3

“Obustavljam svaku komunikaciju sa Dodikom dok ne prizna genocid i ne prestane sa provokacijama, uvredama i pokušajima rušenja države. Odbijam suradnju sa Dodikom i Čovićem dok ne osude presuđene ratne zločince i dok ne izjave da navijaju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine".

Ovako je danas počeo dugi post na svom Facebooku predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, piše Sead Numanović za Politički.ba.

Nermin Nikšić je i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

"Zbog svega toga ću otići da razgovaram sa Dodikom u Istočno Sarajevo, kao što je i on došao kod mene u Konjic, jer je to jedini put koji nas vodi do usvajanja zakona neophodnih za reforme iz oblasti ekonomije, socijalne politike, pravosuđa i svega ostalog.

Alternativa je blokada i naredne četiri godine, a ja na to ne želim pristati sve dok ima šanse da razgovaramo i radimo. Od ovog sastanka očekujem da ćemo dogovoriti usvajanje planiranih zakona koji su nam neophodni za nastavak puta ka EU.

Razgovor jednostavno nema alternativu jer jedino tako možemo ići naprijed", napisao je na kraju Facebook-posta Nikšić.

Između početka i kraja Nikšićevog obraćanja urbi et orbi je - crna rupa!

Nekoliko puta sam iščitao origiralni posto federalnog premijera slaš predsjednika SDP-a.

Prvo sam mislio da se Nikšić "šali".

Onda sam mislio da se pravda. Opet!

Onda sam naišao na dio koji govori o "par plaćenika" i valjda istih "par portala". I odmah mi je prostrujalo kroz glavu - pa šta se federalni premijer slaš predsjednik najjače stranke u vladajućoj koaliciji ima bilo kome pravdati. A pogotovo "plaćenicima".

Onda je naišao dio o grijesima bivših vlasti. Nabrojao je Nikšić tu nekoliko baš krupnih grešaka. Mislim, "greška" je preblaga riječ, ali u ovom momentu nemam oštiju.Onako, kao mačka repom prešao je preko grijeha bivših. Ili je namjerno nabrojao baš to što je htio da bi se nekad kasnije mogao ponovo pravdati.


Iz Nikšićevog posta prosto štrče, u oči ubadaju najmanje dvije stvari: Nikšić je taj koji će nas izvesti na "zelenu granu". On "ide na noge", on "guta žabe", on se "žrtvuje" da bi svima nama bilo (neuporedivo) bolje na kraju njegovog mandata.

Ako će to biti tako, a neće!, onda je premijeru, slaš predsjedniku Partije, sve oprošteno!

Druga stvar iz Facebook posta koja bode oči je da je Nikšić taj koji "pod ručnom" drži Dodika. Razgovara s njim, prelazi preko i najtežih uvreda, Dodikovih bahatosti preko kojih niko i nikada ne bi prešao. Razgovor mu je (Nikšiću) jedina alternativa.

A to je tako jeftina parola.

Uostalom, i prošli put u Konjicu su sjeli da razgovaraju. Pa svi znamo šta je bilo.

I sad ponovo razgovaraju o stvarima o kojima su razgovarali.

Kada se raščlani Nikšićev post, on je duboko zabrinjavajući!

U objašnjavanju šta bi se desilo ako bi "poteg'o ručnu" i ponašao se kako je napisao na početku svoje objave, federalni premijer slaš predsjednik stranke iznio je scenarij koji jako asocira na Kosovo.

Tamo je premijer Albin Kurti pod neproglašenim zapadnim sankcijama. A uradio je bezmalo sve u dogovoru sa istim tim Zapadom.

Zašto bi se Nikšić i Trojka, koja je naglašeno kooperativna, našla u takvoj situaciji? Federalni premijer slaš predsjednik najjače koalicione stranke u entitetu F BiH nije objasnio. Čudan "propust".

Ali, umjesto ponovnog pravdanja (i dalje ne razumijem zašto se Nikšić svako malo pravda da nije "izdajnik"), nabrajanja ovoga ili onoga, radije bih u narednim urbi et orbi postovima nedjeljom čitao šta je to novo, sasvim konkretno, što se radi, kako rade drugačije nego prethodnici, kako su se uvezali sa ovima ili onima - koji su prijatelji Bosne i Hercegovine u svijetu... Mislim da čak i ima takvih stvari...

Razgovarati se treba. Apsolutno!

Povlađivati se ne smije. Nikome!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...