VRIJEDNO PRIZNANJE: Film "Čobo" u produkciji FTV, autora Muhameda Bikića, najbolji kratkometražni dokumentarni film na Festivalu u Budvi

"Film o legendarnom golmanu Slobodanu Janjušu Čobi, omiljenom na našim prostorima donosi nam toplu priču iz drugog ugla, koja o protagonisti ostvarenja govori kao i o ličnosti iz "raje", kazala je između ostalog predsjednica Žirija Marija Nikčević.

  • Kultura

  • 21. Avg. 2023  21. Avg. 2023

  • 0

Dokumentarac Federalne televizije "Čobo", autora Muhameda Bikića proglašen je za najbolji kratkometražni film na Prvom međunarodnom festivala sportskog filma u Budvi "Budva Sports and arts film festival - BSAFF", a u organizaciji Montenegro ekstrim prodakšn. 

"Film o legendarnom golmanu Slobodanu Janjušu Čobi, omiljenom na našim prostorima donosi nam toplu priču iz drugog ugla, koja o protagonisti ostvarenja govori kao i o ličnosti iz "raje", kazala je između ostalog predsjednica Žirija Marija Nikčević. 

"Iznimno mi je drago da je Federalna televizija bila prisutna i na ovom festivalu, jer naš program poseban akcenat stavlja na dokumentarna ostvarenja, a sve češće sportske tematike. Ove nagrade i priznanja su najbolji dokaz da radimo dobru stvar. Hvala Žiriju i organizatoru Milošu Todoroviću na nagradi i odličnoj organizaciji prvog festivala u Budvi", rekao je Muhamed Bikić, autor nagrađenog filma "Čobo". 

Nagradu za najbolji srednjometražni film dobilo je ostvarenje "Više od igre više od života", autora Milutina Grgura i Silvije Glavić-Grgur. Najbolji dugometražni film je "Dule Savić: a u Londonu - muk", autorice Branke Bešević-Gajić. Nagrada za najbolju montažu pripala je filmu "Nagoni", režisera, montažera i naratora Augustina Žuana. Nagradu za najbolju režiju, a ujedno i Grand prix festivala dobio je film "Kris Nikić", autora Džina Staforda. 

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom prikazana su 34 filma iz 15 država. Pobjednici u svojim kategorijama stekli su pravo učešća na finalu svjetskog filmskog sportskog festivala, koji će u novembru biti održan u Milanu. Nakon Budve, kolegu Muhameda Bikića, već do kraja sedmice očekuje još jedan  Festival sportskih filmova "Zlatibor 2024", gdje će također učestvovati sa dokumentarcem "Čobo", a na prošlogodišnjem izdanju ovog festivala dobio je priznanja za dokumentarce "Željina stotka" i " Škija". U međuvremenu je krenuo sa pripremama za novi projekt na Federalnoj televiziji, gdje obnaša i urednika Redakcijskog odsjeka za vijesti iz sporta u Odjelu za TV program RTVFBiH. 

"Dovoljno je reči samo da se radi o nezaboravnoj priči, prije 40 godina, kada je Sarajevo bilo centar svijeta. Bude sve po planu i programu premijera novog sportskog dokumentarnog filma bit će u februaru 2024. godine. Također idalje mi je želja da snimimo film o legendarnom Safetu Sušiću, koji mi je već nekoliko puta rekao da to ne želi, jednako kao što mi je Ivica Osim za života rekao da ne želi svoju ulicu. Kao što znate, nisam ga poslušao nakon smrti, dobio ju je na mjestu gdje je rođen, prohodao, igrao i vodio Želju i želim u dogledno vrijeme kroz taj Bulevar snimiti i film o legendarnom Švabi sa posebnim akcentom na 40 godina nezaboravne utakmice Željezničar - Videoton", rekao je autor i knjige 'sportskivremeplov.ba i dokumentaraca "Keli", "Hase", "Škija", "Sportski pozdrav iz Sarajeva", "Željina stotka", "Sportski ambasadori BiH" i "Čobo". 

Za dosadašnja dokumentaristička, novinarska, publicistička ostvarenja Muhamed Bikić dobitnik je Plakete grada Sarajevo, Olimpijskog komiteta BiH, Sportskog saveza BiH, Sportskog saveza Kantona Sarajevo, kao i nagrada i priznanja na festivalima u Budvi i na Zlatiboru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...