ZBOG SIGURNOSNIH PITANJA: Goranu Bregoviću odbijen ulazak u Moldaviju

Popularni muzičar trebalo je da nastupi na Guitar Music Festivalu koji se održava u moldavskom istorijskom i arheološkom kompleksu Orheiul Vechi.

  • Estrada

  • 21. Avg. 2023  

  • 2

Goranu Bregoviću odbijen je u nedjelju zbog „bezbjednosnih” pitanja ulazak u Moldaviju, zemlju koja se graniči sa Ukrajinom, koja je uveliko pooštrila kontrolu od početka rata“, piše francuski medij BFM TV.

Popularni muzičar trebalo je da nastupi na Guitar Music Festivalu koji se održava u moldavskom istorijskom i arheološkom kompleksu Orheiul Vechi.

Prema pisanju lokalne štampe, navodi francuski portal, „njegove proruske pozicije su vjerovatno igrale ulogu u ovoj odluci“, dok je 73-godišnja zvijezda "otvoreno podržavala aneksiju Krima", gdje je održao koncert u martu 2015. i "invaziju na Ukrajinu“.

Francusko medij dalje navodi da je granična policija u saopštenju za javnost objasnila da je "u posljednja 24 sata uskratila pristup za 29 strana državljana", među kojima je i Goran Bregović.

"Organizatori su unaprijed obaviješteni o ovoj zabrani, donesenoj od 2022. godine" u kontekstu "bezbjednosnih mjera" donesenih u saradnji sa obavještajnim službama i međunarodnim partnerima, podvlači isti izvor, a prenosi BFM TV.

Kako dodaju, "vlasti bivše sovjetske republike su u pripravnosti zbog pojačanih tenzija sa Moskvom, optuženom da želi da destabilizuju proevropsku silu kako bi pridobila vladu i uspostavila svoj cilj".

Kao što je Danas prenio, organizatori festivala saopštili su da Bregovićev bend neće moći da prisustvuje festivalu iz razloga što im nije dozvoljen ulazak u Republiku Moldaviju, iako je već sletio na Međunarodni aerodrom u Kišinjevu.

"Sa žaljenjem vas obavještavamo da bend Goran Bregović neće moći da prisustvuje planiranom koncertu večeras, iz razloga van kontrole organizatora festivala ili umetnika. Nažalost, nije im bilo dozvoljeno da uđu u Republiku Moldaviju, iako su već sletjeli na međunarodni aerodrom u Kišinjevu. Izvinjavamo se zbog nastale situacije i neprijatnosti, ali vas i danas čekamo na festivalu gdje ćemo se pobrinuti da se lijepo provedete sa ostalim umjetnicima koje toliko čekate. Podsjećamo da nas na bini čekaju Misha Grossu Band, Moonlight Breakfast, Vali Boghean Band i pobednici Evrovizije 2022 – Kaluš orkestar“, izjavili su organizatori, prenosi Danas.

Bregović se izvinio "moldavskim prijateljima" i kazao da nema zvaničnog objašnjenja zbog koga nije mogao da uđe u njihovu zemlju.

"Dragi moji moldavski prijatelji! Izvinjavam se što danas ne mogu da nastupim na Guitar Music Festivalu. Bili smo veoma razočarani kada nam nije dozvoljeno da uđemo u Republiku Moldaviju na aerodromu u Kišinjevu, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Imao sam brojne turneje sa svojim muzičarima širom Evrope i nikada nigdje nisam nailazio na poteškoće. Zaista mi se sviđa vaša zemlja i zadovoljstvo mi je da se odazovem prilici da nastupim u Moldaviji, posebno na tako živopisnom i jedinstvenom festivalu kao što je ovaj. Veoma mi je žao što sam ovog puta bio uskraćen za radost i zadovoljstvo da se pojavim pred vama. Ali mogu da vas uvjerim da ćemo zajedno sa mojim timom pokušati da se postaramo da moj nastup u Moldaviji sledeći put ne naiđe na prepreke“, kazao je Bregović.

BFM TV naveo je o Bregoviću da je rođen u Sarajevu 1950. godine od majke Srpkinje i oca Hrvata, kao i da je bio rok zvijezda u bivšoj Jugoslaviji 1970-ih/80-ih godina na čelu grupe Bijelo dugme. Gitarista se potom okrenuo karijeri kompozitora, potpisujući muziku za nekoliko filmova Emira Kusturice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...